KO JE JAMIO - JAMIO; ETERIČNO POSLOVANJE ALUMINIJA: Firmi za uzgoj smilja, sa jednim uposlenikom, isplaćeno čak...

Od januara pa do avgusta prošle godine, "Aluminij" je isplatio više od 300 hiljada maraka firmi "Helichrysum- Hercegovina" iz Čitluka. Ova firma registrovana je za uzgoj smilja i proizvodnju eteričnog ulja.

  • Mini market

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 1

Piše: AZRA OMEROVIĆ  

 „Mi smo tvrtka koja se bavi uzgojem smilja i proizvodnjom ulja. Mi smo tim ljudi koji na hercegovačkom kamenjaru uzgajaju i prerađuju smilje – biljku u kojoj smo prepoznali sve najbolje što priroda može ponuditi! Sve radimo samostalno – od sijanja sjemena pa do eteričnog ulja, koje je naš finalni proizvod“, navedeno je na web stranici firme Helichrysum -Hercegovina iz Čitluka.

Ovoj firmi u periodu od januara do kraja avgusta prošle godine Aluminij je isplatio 326.570 KM. U izvještaju Finansijske policije navedena je kao jedan od dobavljača Aluminija.

alt

Kako je firma koja se bavi proizvodnjom smilja i eteričnog ulja postala dobavljač Aluminija do objave ovog teksta nisu odgovorili iz Helichrysum-hercegovine.

alt

Helichrysum - Hercegovina osnovana je u septembru 2016. godine. Osnivači, sa jednakim udjelom u vlasništvu, su Dalibor Buhač, Ivan Gagro i Ivica Novak. Ivica Novak uposlenik je Federalne uprave civilne zaštite u Mostaru.

Prema finansijskim podacima koje je ova firma dostavila Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH (FIA) od 2016. do 2020. godine Helichrysum-Hercegovina imala je ukupne prihode  oko 100 hiljada maraka.

alt

Finansijski podaci firme Helichrysum-Hercegovina iz registra akta.ba

U 2016. godini nije imala prijavljen prihod, u 2017. i 2018. godini imala je oko 5 hiljada maraka godišnjeg prihoda i poslovala je sa gubitkom. Od osnivanja imaju samo jednog zaposlenog radnika.

U 2019. godini, iako su imali uplate od Alumija u vrijednosti većoj od 320 hiljada maraka, ova firma prijavila je samo 91 hiljadu maraka prihoda.

Ni Ivica Novak, uposlenik Federalne uprave civilne zaštite i jedan od osnivača firme Helichrysum - Hercegovina, niti njegova supruga Klara Novak koja je navedena kao kontakt osoba na web stranicifirme nisu odgovorili na pitanje Žurnala zašto uplate od Aluminija nisu prikazane kao prihod u finansijskim izvještajima ove firme.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...