FEDERALNI INSPEKTORI IMALI PUNE RUKE POSLA: Evo ko je najviše kršio mjere zabrane u Federaciji BiH...

Nakon zdravstvenog nadzora na granicama, nastavila se i dalje borba protiv koronavirusa pa je tako Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavila svoje aktivnosti radi nadzora poštivanja zdravsteno-epidemioloških mjera i preporuka u objektima kojima je ponovo omogućen rad.

  • Društvo

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 0

Kako je kazao direktor FUZIP-a Anis Ajdinović, na osnovu izvještaja kantonalnih inspekcija, u prvoj polovini juna kontrolisani su pretežno objekti sa potencijalno najvećim epidemiološkim rizikom.

Riječ je o ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, trgovinama, gradskom prijevozu, uslužnim djelatnostima, kao i poslovnim subjektima koji zapošljavaju veliki broj ljudi.

- Kontrolisani su i dječiji vrtići, kojom prilikom je ustanovljeno da se preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBIH uglavnom poštuju te da su primijećena kršenja preporuka prisutna uglavnom u ugostiteljstvu, trgovinama i tržnim centrima. Što se tiče kategorizacije preporuka koje se najčešće krše, uglavnom se radi o nepridržavanju minimuma osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, poput nenošenja maski u zatvorenom prostoru, neodržavanja potrebne socijalne distance te neposjedovanju dezinfekcijskih sredstava i neizvršenim redovnim dezinfekcijama poslovnih prostorija –  kazao je Ajdinović.

Kako je dodao Ajdinović, poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i preporuka u manje restriktivnim okolnostima veoma je značajno kako bi se spriječilo širenje bolesti i smanjio zdravstveni rizik.

Još od početka juna i primjene naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, naš sagovornik je istaknuo da je FUZIP uputio zahtjev za intenzivirano i koordinirano djelovanje kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija u slučaju utvrđene neodgovornosti i nediscipline u provođenju zaštitnih mjera.

U skladu s navedenim, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u koordinaciji s kantonalnim inspekcijskim organima, pristupila praćenju provođenja i poštivanja postavljenih standarda i mjera, naročito u pravcu preventivno-korektivnog djelovanja na građane i privredne subjekte, a kako bi se djelotvorno podržala i osigurala pozitivna epidemiološka slika na području Federacije BiH. Riječ je o pojačanim inspekcijskim nadzorima koji se obavljaju i vikendom i u noćnim satima. Kontrole provodi 60 federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih sanitarnih inspektora –  navodi, piše Klix.

U prethodnom periodu, kako je dodao Ajdinović, prema analizi izvještaja o pretežno preventivno-korektivnom djelovanju kantonalnih inspekcijskih organa i Federalne inspekcije, izvršeno je 3.725 inspekcijskih nadzora na području cijele Federacije BiH.

- Tom prilikom su donesena 252 rješenja o otklanjanju nedostataka, što podrazumijeva više od1.000 pojedinačno naloženih mjera prilikom vršenja inspekcijskih nadzora, devet zabrana rada i 24 upozorenja te 80 prekršajnih naloga s finansijskim efektom u iznosu od 152.000 KM. Bitno je napomenuti da sistem kažnjavanja ne može biti djelotvoran bez saradnje s građanima. Od presudnog značaja je visok nivo odgovornosti svih privrednih subjekata i građana kako bi shvatili ozbiljnost situacije i pridržavali se higijensko-epidemioloških mjera koje im garantiraju sigurno poslovanje, sigurnost i zaštitu klijenata i potrošača, a sve u cilju minimiziranja opasnosti i izbjegavanja obustavljanja poslovanja – zaključio je Ajdinović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...