STOP ZABORAVU, PORICANJU, MANIPULACIJI: HBS podržao izdavanje Izvještaja o negiranju genocida na njemačkom jeziku...

Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija "Heinrich Böll" (HBS) danas su predstavili prijevod Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, koji se bavi istraživanjem slučajeva negiranja genocida i narativima ekstremne desnice u zemlji, regiji i svijetu, a koji na sistemski način negiraju zločin genocida, minimiziraju njegove žrtve i slave njegove počinioce kao heroje.

  • Društvo

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 0

Ova saradnja dio je šireg kruga aktivnosti HBS-a koje se tiču obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Povijest zločina od samog početka je i povijest negiranja i obmanjivanja. Prikrivanje djela ciljanim iskopavanjem i ponovnim zatrpavanjem mrtvih je pri tome okrutan detalj genocida, koji dovodi do toga da se danas još traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 ljudi. Poricanje se odvija uporedo s glorificiranjem djela i počinitelja - a oboje priprema mentalno tlo za novo nasilje. S obzirom na to da je međunarodna zajednica zakazala 1995. godine, teško je podnijeti nedostatak međunarodnog interesa za bavljenje genocidom - i istovremeno opasno. Srebrenički genocid u budućnosti mora zauzeti svoje mjesto u evropskoj kulturi sjećanja. Evropa bi trebala pokazati da je u svakom trenutku spremna obraniti civilizacijska i ljudska prava od onih koji ih gaze", kazala je Marion Kraske, direktorica Ureda Fondacije "Heinrich Böll" za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

"Izuzetno cijenimo doprinos Fondacije "Heinrich Böll" u promociji vladavine prava i zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ono što je posebno važno na tom putu jeste činjenica da HBS prepoznaje aktivnosti negiranja genocida kao udar na vrijednosti slobode i ljudskih prava, te zbog toga, i kod nas, ali i u Njemačkoj, aktivno rade na dijalogu i borbi protiv govora mržnje, islamofobije, ali i politika koje na neke znatno 'sofisticiranije' načine negiraju genocid u Srebrenici. Mi želimo da Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici bude dokument koji će izlaziti svake godine te na taj način pratiti trendove i politike koje stoje iza onih koji omalovažavaju žrtve genocida. Na tom putu, izuzetno je važno da usvajamo međunarodno priznatu metodologiju istraživačkog rada kako bismo stekli kredibilitet i ostali ili postali adresa kojoj se obraćaju istraživači. Druga važna stvar je da priča koju pričamo bude ispričana na što je više jezika moguće. Snaga institucije, snaga jedne borbe, mjeri se i kapacitetom da svoju priču i ono što znamo prenesemo cijelom svijetu. Uz ovaj prijevod i ovakve oblike saradnje, nadam se da smo korak bliže tom cilju", zaključio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Fondacija "Heinrich Böll" u povodu obilježavanja godišnjice objavit će 8. jula na svojoj web-stranici opsežan dosje, s brojnim audio-vizuelnim elementima u znak sjećanja na Srebrenicu kako bi se suprotstavili zaboravu, poricanju i manipulaciji.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...