VELIKA ČAST, ALI I OBAVEZA: Papa imenovao vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora Vukšića članom Papinskoga vijeća za dijalog među religijama...

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata te profesor ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, mons. Vukšić već je od 2012. član tog Vijeća. Na tu ga je službu imenovao papa Benedikt XVI, a sada mu je članstvo obnovljeno. Članovi tog Vijeća su kardinali i biskupi, kojih ima više od 30, a dolaze s raznih strana svijeta.

  • Društvo

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 0

Papa Pavao VI osnovao je 1964. Tajništvo za nekršćane koje je 1988. preraslo u Papinsko vijeće za međureligijski dijalog. Riječ je o središnjoj ustanovi Katoličke crkve, sa sjedištem u Rimu, čija je svrha, u skladu s naukom Drugoga vatikanskog sabora i posebno s Deklaracijom Nostra aetate, promovirati poštovanje, uzajamno razumijevanje i saradnju između katolika i drugih religijskih tradicija, ohrabrivati proučavanje religija i promovirati odgoj osoba koje se posvećuju dijalogu, prenosi Nedjelja.ba.

Dijalog koji Vijeće promovira, postavljen je prema sistemu dvostruke komunikacije. On uključuje govor i slušanje, davanje i primanje, uzajaman razvoj i obogaćenje. Dijalog se zasniva na svjedočenju vlastite vjere i istodobno otvaranju prema drugima. On ne podrazumijeva napuštanje misijskog poslanja Crkve niti neku novu metodu radi postizanja obraćenja na kršćanstvo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...