KONAČNO STIŽE I GIGANT IZ ŠVEDSKE: H&M otvara prvu prodavnicu u BiH, sve teče po planu…

Drugi najveći svjetski trgovac na malo u sektoru mode zabilježio je u drugom kvartalu ove godine svoj prvi gubitak u nekoliko decenija. Nakon što je prodaja u prvom kvartalu ove godine pala za 25, a u drugom za čak 50 posto, švedska grupa izvijestila je o gubitku prije oporezivanja od 6,5 milijardi kruna (skoro 700 miliona dolara).

  • Ekonomija

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 1

Svjetski mediji prenose kako je ovo vjerovatno i prvi put ikada da ovaj maloprodajni gigant ima negativan godišnji rezultat, a vijest o gubitku stiže u vrijeme kada svjetska ekonomija prolazi teške trenutke nakon nekoliko mjeseci obustave poslovnih aktivnosti čije negativne posljedice nisu zaobišle ni najuspješnije svjetske kompanije. Podsjetimo kako je i najveći igrač u industriji mode i vlasnik Zare "Inditex" u periodu od februara do aprila zabilježio svoj prvi gubitak.

Iz H&M-a su najavili kako će zbog lošeg rezultata morati praviti uštede, a one će biti napravljene dijelom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostat će trajno zatvoren.

Švedski gigant posluje i u našoj zemlji. Svoju prvu prodavnicu otvorili su u banjalučkom tržnom centru "Delta Planet", a za jesen je najavljeno i otvaranje druge prodavnice u Tuzli, u okviru "Bingo City Centera".

Kriza kroz koju kompanija prolazi, kako sada stvari stoje, neće se odraziti na poslovanje njenih prodavnica u BiH.

– Mi smo porodica brendova i funkcija koji će zajednički raditi da prebrode ovu vanrednu situaciju. Prirodno je u našem poslu da se konstantno procjenjuju različite lokacije i posao prilagođava razvoju događaja, što može rezultirati kako zatvaranjem tako i otvaranjem, ali možemo vam reći da će naša radnja u "Delta Planetu" nastaviti uobičajeno raditi. Bude li u budućnosti nekih promjena, blagovremeno ćemo o tome informisati javnost – rečeno je za "BiznisInfo" iz švedske kompanije.

Napominju kako isto vrijedi i za buduću radnju u Tuzli. Podsjetimo, njeno otvorenje najavljeno je za jesen ove godine.

– Kako smo ranije najavili, radimo na tom projektu. Dođe li do nekih promjena, o tome će javnost biti odmah obaviještena – kazali su iz H&M-a.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...