SITUACIJA JE TEŠKA: Crna Gora, od prve „korona free“ zemlje do novog proglašenja epidemije, sve je počelo kada su se iz Srbije vratili…

Ministarstvo zdravstva Crne Gore proglasilo je u utorak epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje zbog sve većeg broja oboljelih od Covida-19, a Institut za javno zdravlje izvijestio je o 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, i dvije preminule osobe.

  • Regija

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 1

U nešto više od tri sedmice u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu, kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo, navodi Hina.

„Trenutno je u Crnoj Gori 90 aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika“, saopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Za crnogorske epidemiologe naročito je teška situacija na sjeveru zemlje, gdje je, kako je saopćeno, sve veći broj oboljelih i ne mogu pouzdano identificirati izvor infekcije. Zbog toga je proglašena epidemija u pet općina tog područja na granici sa Srbijom, gdje su danas preminule još dvije osobe oboljele od Covida-19.

„To što sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano identificirati izvor zaraze, ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti dalo suglasnost Ministarstvu zdravstva da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji općina: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusine“, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Nacionalno koordinacijsko tijelo produžilo je u utorak navečer stroge epidemiološke mjere za taj dio Crne Gore za još 14 dana.

Crna Gora, koja je postala prva „korona free“ država u Europi, proglasila je 2. juna kraj epidemije u zemlji nakon što 28 dana nije bilo novih slučajeva zaraze.

Drugi val zaraze počeo je 14. juna, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na nogometnoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene zvezde. Nešto kasnije, novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...