LUKAČ OTVORENO PRIJETI ČAMPARI I VILIĆU: „Tražićemo odgovornost pojedinaca iz Federacije BiH ako nastave s opstrukcijama…“

„Ako pojedinci iz policijskih struktura Federacije BiH nastave da opstruišu uspostavljanje pune saradnje BiH s Evropskom policijskom službom, Republika Srpska će tražiti njihovu odgovornost, jer niko ne može da sebe stavi iznad međunarodno obavezujućeg akta“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

  • Vijesti

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 8

Lukač kaže da RS podržava i dijeli stav zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara Nedeljka Јovića i ističe da se već četiri godine čeka puna primjena Sporazuma o saradnji BiH i Europola, koji su ratificirale nadležne institucije u BiH i EU.

"Јedina smo zemlja koja nema punu saradnju s Evropolom, nemamo našeg oficira za vezu u sjedištu u Hagu i to je veliki problem za BiH. MUP Srpske je do sada uradio sve što je do nas da bi sporazum, kakav je potpisan, bio u potpunosti sproveden. Niko u BiH, ma ko god to bio, ne može da opstruiše i ruši takav međunarodni sporazum", rekao je Lukač za "Glas Srpske".

On kaže da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH do sada nelegalno i nezakonito koristila podatke koje dobija od Europola.

Lukač je naglasio da Sporazum ni u jednom segmentu ne predviđa Direkciju kao mjesto kontakt-tačke, već decidno piše da je to Ministarstvo sigurnosti, adresa Trg BiH 1.

"Nikakvu nelegalnu i nezakonitu eksploataciju podataka nećemo dozvoliti. Ovdje postoji čak i lična odgovornost pojedinaca koji to rade na takav način. Direkcija nema mogućnost da vrši bilo kakve istrage, a suština saradnje policijskih agencija jesprovođenje istraga u borbi protiv kriminaliteta, terorizma i najtežih oblika krivičnih djela širom Evrope, ali i u BiH", dodao je Lukač.

On je naveo da je i EU rekla da je potrebno da bude napravljena funkcionalna kontakt-tačka u skladu sa potpisanim i ratifikovanim sporazumom.

"Mislim da je ovdje sve jasno i da stvar mora biti dovedena do kraja. Mi tražimo da se radi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, ali očigledno je da neko u BiH sebi uzima za pravo da ruši čak i međunarodne ratifikovane sporazume i da se stavlja iznad takvih akata, što nije primjereno i tu postoji odgovornost pojedinaca koji to rade. Ako nastave tako da se ponašaju, pokrenućemo postupak i tražiti odgovornost", rekao je Lukač.

Јović je krajem juna, zbog upražnjene pozicije ministra bezbjednosti, potpisao instrukciju o pitanjima od važnosti za provođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH s Europolom, koja je jedino što je preostalo da bi taj međunarodni akt bio ispunjen.

To je izazvalo negodovanje ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koji žele da kontakt-tačka za saradnju bude u Direkciji, a ne u Ministarstvu sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...