FASCINANTNA PRIČA IZ HRVATSKE: U vazi na prozoru posadila čuvarkuću, a u njoj se izlegla ČETIRI SOKOLA (FOTO)

Jedna saksija za cvijeće u selu Tuhlju u Hrvatskoj postala je dom malim sokolima. Na prozoru gospođe Dragice Gajšek prije nekoliko dana izlegla su se četiri ptića. Radi se o sokolima vjetruškama, koji su najmanja vrsta sokola u Hrvatskoj.

  • Šareni svijet

  • 08. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Mama vetruška prije mesec i po dana prisvojila je saksiju u kojoj je bila biljka čuvarkuća te je snijela pet jaja, pišu 24sata.

"Prije mjesec i po dana vidjela sam da mi je iz vazne na kuhinjskom prozoru izbačena biljka čuvarkuća i dio zemlje, a umjesto toga unutra sam našla jedno jaje. Volim životinje i prirodu i ništa nisam htjela da diram. Uskoro se pojavila ptica nalik na sokola, koja bi pobjegla čim bi me vidjela, pa sam je počela posmatrati iza zavjese", priča 58-godišnja Dragica Gajšek.

alt

"Slikala sam je. Kolega koji predaje biologiju rekao mi je da se radi o vjetruši, našem najmanjem sokolu. Bila sam uzbuđena", rekla je Dragica, učiteljica u osnovnoj školi. Nakon prvog, vjetruša je svaki dan snijela po jedno jaje, ukupno pet komada.

Izlegla su se četiri ptića, a peto jaje majka je uništila i izbacila iz tegle nakon što se ptić nije izlegao, piše 24sata.hr.

alt

"Napredovali su naočigled. Nakon nekoliko dana počeli su izlaziti iz posude i bojala sam se da će pasti na ulicu jer nisu imali ravnotežu. Zato sam izvadila preostalu zemlju koja je bila unutra i onda više nisu mogli izaći", rekla je Dragica. Uskoro je majka ptiće počela hraniti konkretnom hranom. Svakog bi dana vjetruša donijela nekoliko uginulih miševa na prozor, ali Dragici nije smetalo.

"Trgala ih je na komadiće i hranila ih. Kad su još malo stasali, počela je nositi manje miševe koje bi ptići cijele progutali. Jednom je miš pao kraj tegle, a mama je odletjela. Uhvatila sam ga maramicom za rep i dala ga ptiću u usta", rekla je Dragica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...