CIJELO BOGATSTVO KRILI U KUTIJI OD CIGARETA: Evo šta su Turci na Gradini pokušali prošvercovati

Na prijelazu Gradina carinici su danas spriječili pokušaj krijumčarenja

  • Hronika

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Na prijelazu Gradina carinici su danas spriječili pokušaj krijumčarenja investicionog zlata u obliku tri zlatne pločice teške 220 grama koje su našli u automobilu holandskih registracija, saopćila je Uprava carina.

Zlatne pločice nađene su u mercedesu u kome su bila dva brata, državljani Holandije turske nacionalnosti, koji su na izlaznoj kontroli rekli da sa sobom nose samo lične stvari.

Međutim, detaljnim pregledom automobila, prtljaga i putnika, carinici su u džepu 53-godišnjeg suvozača pronašli kutiju cigareta u kojoj su se nalazile tri zlatne pločice.

Riječ je o takozvanom investicionom zlatu u obliku pločica, od kojih su dvije bile u velikim apoenima od po 100 grama, a jedna u manjem apoenu od 20 grama.

Kako je utvrđeno da vrijednost nađenih pločica prelazi trećinu vrijednosti automobila u kome su otkrivene i vozilo je privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Pokušaj krijumčarenja zlata u fizičkom obliku nije rijetkost, navode u Upravi carnina i napominju da se prijenos takozvanog investicionog zlata preko granice obavlja u skladu sa odredbama Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala.

Taj zakon predviđa da se prometom takvih predmeta mogu baviti isključivo lica koja su registrovana za obavljanje odgovarajuće delatnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...