JASMIN IMAMOVIĆ ODBRUSIO ČOVIĆU: "Naša domovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle!"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH izjavio je da je „Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost, da su rijetke takve sredine u BiH“ te da bi „volio da je takva situacija u Tuzli“ i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama, što govori o politici koja se vodi. Na ovu izjavu reagirao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  • Mini market

  • 08. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

U odgovoru Čoviću, Imamović kaže da je zastupljenost Hrvata u organima Gradske uprave i javnim preduzećima veća od procentualne zastupljenosti Hrvata u ukupnom broju stanovništva Tuzle.

"Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, bilo je 15,5 posto Hrvata, a na popisu 2013. godine u Tuzli 13,9 posto stanovnika izjasnilo se kao Hrvati. Dalje vam želim saopštiti da je među uposlenima u Gradskoj upravi 14 posto Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla, znatno veći procent Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli", naveo je Imamović u svojoj rekaciji.

"Moram ipak istaći da niko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštovanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu", kaže Imamović koji na kraju saopćenja navodi kako bi se BiH brže razjala da je više gradova poput Tuzle.

"Bez obzira šta Vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regionu i Evropi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i evropski put Bosne i Hercegovine", stoji u reakciji Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...