PAKLENA NOĆ U BEOGRADU: Policija u žestokom napadu razbila demonstracije, na desetine povrijeđenih i uhapšenih (FOTO, VIDEO)

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović u kasnim je satima održao konferenciju za novinare na kojoj je optužio nasilne demonstrante koji već drugu večer zaredom divljaju diljem Srbije da nasiljem žele doći na vlast.

  • Regija

  • 08. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 5

- Imamo situaciju koja se može opisati kao potpuno i ogoljeno nasilje kojim se nasilno pokušava preuzeti vlast bez volje naroda, bez učešća na izborima. Možda to nije bilo jasno jučer, možda nije bilo dovoljno jasno... Uvjeren sam da su građani Srbije i cijelog svijeta večeras mogli vidjeti potpuno mirno ponašanje policajaca koji su trpjeli gađanje bakljama, kamenjem, ciglama, gledali su kolege koji su ozlijeđeni... Pored svega toga, bili su potpuno suzdržani. Krenuli su u intervenciju tek kada je to nasilje postalo neizdrživo, tvrdi Stefanović.

Dodaje kako se ovdje nije radilo o koroni, već samo o nasilju.

- Tim ljudima trebao je sukob s policijom kako bi pokušali doći na vlast bez da im većina našeg naroda da povjerenje. Mi danas imamo deset povrijeđenih policajaca, od toga jednog teže. Čovjeku su slomljene obje noge nakon što ga je neko gurnu niz stepenice kod Skupštine, uvjerava srbijanski ministar.

Istaknuo je da je i pored svega toga policija vratila kontrolu nad gradom. Tvrdi i da su suzavce pred Skupštinom bacali demonstranti jer je, kako kaže, policija imala nalog da ih ne koristi.

- Najviše tučnjava bilo je među demonstrantima. Koliko god neki ljudi pokušavali da nasiljem rješavaju stvari u Srbiji, to većina naroda neće prihvatiti kao svoju ideju, poručuje Stefanović.

Pozvao je tužilštvo da što brže procesuira one koji su sudjelovali u neredima, a građane Srbije da se suzdrže od nasilja.

- Danas je najtužniji dan u mojoj porodici, sahranio sam oca. Ali, ovo je i dan kad moram reći da Srbija nikad neće izgubiti od ovakvih ljudi, rekao je Stefanović.

Dodao je i kako sigurnosni aparat analizira signale da postoje neki inostrani elementi koji su uključeni u proteste, ali i da će imati "snažan odgovor kada bude imao dovoljno dokaza".

Kako javlja reporter N1 televizije, u Bulevaru kralja Aleksandra, poprištu najžešćih sukoba večeras, više nema demonstranata. Policija je velikim količinama suzavca uspjela rastjerati okupljene dempnstrante.

 U Bulevaru kralja Aleksandra došlo je do žestokog napada demonstranata na policiju. Kordon snaga reda napali su kamenjem, bakljama pa čak i prometnim znakovima. Policajci su mirno i u formaciji primali udarce, a situacija se primirila tek nakon što je policija uzvratila suzavcem.

  . 

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...