ODLUKA ĆE BITI OBJAVLJENA DANAS: Hrvatska zaustavlja "jednodnevne turiste" i šoping-ture u BiH!

Nacionalni štab civilne zaštite RH najavio je uvođenje obavezne samoizolacije za osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima.

  • Društvo

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 1

Ovo su mjere o kojima se u srijedu, kako neslužbeno doznaje "Jutarnji list", razgovaralo na sastanku Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Mjere bi se trebale uvoditi postepeno, a ne “preko koljena”, kažu sagovornici ovih dnevnih novina. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Štabu smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njenom kretanju, donosit će se mjere.

Kako doznaju, najkasnije u četvrtak trebala bi se obavijestiti javnost u vezi sa ponovnim uvođenjem 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Doznaje se da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju, a da ne moraju u izolaciju.

Hrvatska odlukom o dvosedmičnoj samoizolacji želi postići dva cilja: prvi, da spriječi dolazak jednodnevnih turista iz BiH na jadransku obalu i, drugi, da spriječi šoping-odlaske hrvatskih građana u susjednu BiH.

Hrvatska već nekoliko godina na različite načine pokušava makar smanjiti dolazak jednodnevnih gostiju iz BiH koji mahom dolaze iz Hercegovine i na jadranskoj obali prave veliku gužvu, a ne troše novac. 

Prema novom pravilu koje zagovara Hrvatska, turisti iz BiH moći će ući u Hrvatsku ako imaju uplatnicu ili bilo kakav dokaz da će prenoćiti makar jednu noć u Hrvatskoj. Što se tiče šopinga, stvari su manje-više poznate. Bosna i Hercegovina ima nižu stopu PDV-a (17 posto) nego Hrvatska (25 posto), a osim toga, sistem je uređen tako da se novac od PDV-a odmah vraća kupcima na granici BiH. Hrvatski građani koji stanuju bliže BiH, redovno odlaze u šoping u našu državu i tako štede značajan novac. Procjenjuje se da u ovom prekograničnom prometu Hrvati u BiH potroše skoro 300 miliona KM godišnje.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je prije nekoliko dana da je Hrvatska odlučna u namjeri da uvede ovu restrikciju.

“Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu. Mi upozoravamo građane da ne idu u šoping tamo, jer je jeftinije", kazao je otvoreno Krunoslav Capak.

Obavezni odlazak u dvosedmični karantin odnosi se ne samo na građane BiH i na građane bilo kojih drugih država, nego i na Hrvate koji u Hrvatsku ulaze iz BiH. Prekogranični šoping bit će na taj način potpuno zaustavljen. 

Hrvatska traži načine kako da građanima iz BiH koji žele duže boraviti u Hrvatskoj na odmoru, omogući nesmetan ulazak, što će se, vjerovatno, urediti posebnom uredbom o PCR testu. 

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...