"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo zašto je prekinuta sjednica Vijeća ministara!

Kako "Slobodna Bosna" doznaje, ministri iz reda HDZ-a danas su pokušali napraviti prvi korak ka ponovnom preuzimanju Uprave za indirektno oporezivanje, koju je Dragan Čović nazvao hrvatskom.

  • Politika

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 5

Sjednica Vijeća ministara BiH prekinuta je danas kod samog utvrđivanja dnevnog reda. Prvi put otkad postoji Vijeće ministara, nije usvojen dnevni red, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD).

Premijer Tegeltija kazao je da su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a BiH.

"Obrazloženje za neglasanje za dnevni red sjednice jeste da su određene tačke skinute na zahtjev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) koja je rekla da neće glasati za neka kadrovska rješenja koja dolaze iz reda hrvatskog naroda i to je razlog zašto nije usvojen dnevni red. Očekivali smo da riješimo neka od otvorenih pitanja koja su bila i predmet usaglašavanja lidera stranaka. Sve je izgledalo da će se tako desiti, međutim nije", kazao je Tegeltija.

Tegeletija je, također, kazao da će sada uslijediti konsultacije i da se nada da će nesporazumi koji postoje na liniji SDA - HDZ, biti deblokirani.

"Najsporniji dio su kadrovska rješenja koja su davno završena, kao i konkursne procedure, a neke su završene prije godinu. Predstavnici HDZ-a pozivali su se na dogovor iz Istočnog Sarajeva da sve što bude završeno u proceduri, bude imenovano. Radi se o dvije pozicije, jedna je direktor "Službenog glasnika", a jedna za Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadra. Na sjednici su bili svi ministri, kompletan sastav Vijeća ministara", kazao je Tegeltija.

On je rekao da prijedlog Selme Cikotića za imenovanje na poziciju ministra sigurnosti BiH nije bio u proceduri.

"Dogovor je takav da se imenuju prvo oni koji su davno prošli procedure, a da se tek onda u proceduru uputi imenovanje Cikotića", kazao je Tegeltija, koji je prešutio glavni razlog zbog kojeg su hrvatski ministri prekinuli sjednicu Vijeća ministara BiH.

Prema pouzdanim informacijama „Slobodne Bosne“, razlog sporenja je Uprava za indirektno oporezivanje, odnosno imenovanje novog predsjednika Uprave, koji, prema javnoj izjavi Dragana Čovića, mora biti iz reda HDZ-a, jer ova uprava „pripada hrvatskom narodu"!

Ministri iz reda HDZ-a predložili su, naime, da se na današnjoj sjednici Vijeća ministara razmatra informacija o prestanku mandata aktuelnom predsjedniku Uprave za indirektno oporezivanje, što bi podrazumijevalo da se, onda, po automatizmu formira komisija i izabere novi predsjednik Uprave, naravno iz reda HDZ-a.

Ministrica SDA Bisera Turković tražila je da se ova informacija skine s dnevnog reda, nakon čega su hrvatski ministri ustali i napustili sjednicu.

Kao što je poznato, SDA insistira već duže vremena da se prekine dosadašnja praksa sa pojedinačnim imenovanjima od slučaja do slučaja. SDA traži da se dogovore sva imenovanja, što je, između ostalog, i bila jedna od tačaka dnevnog reda nedavnog sastanka Izetbegovića, Čovića i Dodika u Istočnom Sarajevu. Kao što je poznato, na tom sastanku nije postignut dogovor o raspodjeli i imenovanju čelnih ljudi u institucijama BiH, upravo zbog odbijanja Čovića da se napravi generalni, nacionalno izbalansirani dogovor o svim kadrovskim imenovanjima. 

Prema podacima iz jedne interne analize skorijeg datuma, etnička struktura direktora državnih institucija, kada su u pitanju čelne pozicije, ide na štetu Bošnjaka.

Na državnom nivou Bošnjaci imaju 14, Hrvati 15, a Srbi 18 direktorskih pozicija!

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...