DOBRE VIJESTI IZ EUROPSKE UNIJE: BiH skinuta s liste visokorizičnih zemalja sa strateškim nedostacima u režimu...

Bosna i Hercegovina od danas službeno nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma koji predstavljaju znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije.

  • Vijesti

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Kako navode iz Ministarstva pravde BiH, na snagu je stupila Delegirana uredba Komisije od 7. maja 2020. godine, kojom je revidirana lista visokorizičnih trećih zemalja. Revidirana lista je u većoj mjeri usklađena i s listom FATF-a.

"Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere u ovoj oblasti koji je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi, prema dostupnim informacijama, Bosna i Hercegovina nema strateške nedostatke u režimu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Komisija će nastaviti pratiti djelotvornu provedbu takvih mjera. Ministarstvo pravde BiH je kroz svoj rad u proteklih nekoliko godina dalo značajan doprinos jačanju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, posebno kroz ključne izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva BiH i kroz izmjene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama BiH", naglašavaju iz Ministarstva pravde BiH.

Nadalje navode, u periodu 2016. - 2018. godina, Ministarstvo pravde BiH učestvovalo je u Radnoj grupi sa osam podgrupa (čiji su članovi bili predstavnici institucija s državnog nivoa, nivoa entiteta i Brčko distrikta), a koja je provela nacionalnu procjenu rizika od pranja novca i finansiranje terorizma pod pokroviteljstvom Svjetske banke.

"Bitno je naglasiti da je i zajedno sa EU Ministarstvo pravde BiH kroz projekt 'Izgradnja kapaciteta državnih institucija za vođenje dijaloga o javnoj politici s civilnim društvom' (projekt CBGI) uspostavilo e-registar, a sve ovo je u konačnici doprinijelo ispunjavanju uslova za skidanje BiH s FATF-ove sive liste rizičnih zemalja, a od danas i EU liste", naglašavaju iz Ministarstva pravde BIH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...