VRIJEME JE ZA DIGITALNE UDŽBENIKE: Online i offline platforma izdavačkih kuća iz Zenice i Tuzle, u saradnji sa vodećim evropskim izdavačima...

...udžbenika, planirano je da korisnicima bude dostupna početkom školske 2020/21. godine.

  • Kultura

  • 10. Jul. 2020  10. Jul. 2020

  • 0

Dvije vodeće izdavačke kuće za udžbenike na bosanskom jeziku, Vrijeme iz Zenice i NAM iz Tuzle, pokrenule su izradu digitalne platforme za osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem sistemskog i redovitog korištenja modernih tehnologija u učenju i poučavanju. 

Ova platforma rezultat je saradnje s vodećim evropskim izdavačima udžbenika i planirano je da bude spremna početkom nove školske godine - 2020/21.

Digitalna online i offline obrazovna platforma za učenike osnovnih škola kreirana je kao koncept kombiniranog učenja koji spaja najbolje od štampanog i digitalnog. Čine ga klasični štampani obrazovni materijali, kakvi su školski udžbenici, radne sveske, didaktičko-metodički materijali, nastavne pripreme i planovi te brojni digitalni multimedijalni sadržaji poput videopriloga, interaktivnih kvizova, mozgalica, 3D animacija, videopanorama i drugih virtuelnih sadržaja osmišljenih za novo doba obrazovanja.

Ovako kombiniran model znatno obogaćuje nastavne sadržaje, a učenicima uveliko olakšava kvalitetno učenje.

U vrijeme, takozvane, korona-krize digitalna platforma izdavačkih kuća Vrijeme i NAM učenicima, učiteljima i roditeljima umnogome će olakšati učenje na daljinu.

Podrška sistemskom korištenju tehnologije u procesu obrazovanja i opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom jedan je od važnijih zadataka pred nama. Zbog toga apeliramo na sve nadležne institucije - vlade, ministarstva i agencije - da se čim prije započne s procesom uspostave sistema razvoja digitalno zrelih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini. Projekt e-škola, koji u susjednoj Hrvatskoj provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), ustanova u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobar je primjer kako i u kojem pravcu ovaj proces treba da ide i kod nas.

(Vrijeme - Zenica/NAM - Tuzla)   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...