BORIS JOHNSON REKAO DA ZNA KAKO ĆE SE ODUŽITI SREBRENIČANIMA: "Veliki broj zločinaca nije odgovarao..."

Premijer Velike Britanije Boris Johnson obratio se danas povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici da je Evropa svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji nakon Drugog svjetskog rata.

  • Politika

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 1

- Prije 25. godina kada je strašni sukob bjesnio u BiH, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svom teritoriju od Drugog svjetskog rata. Preko osam hiljada muškaraca, dječaka, muslimana ubijeni su u genocidu, a preko 20 hiljada žena i djece nasilno su deportovani – kazao je Johnson.

Još jednom se pridružio u sjećanju na žrtve ovih užasnih događaja iz jula 1995. godine.

- Izražavam podršku porodicama u njihovoj borbi za pravdu. Kao i u mnogim drugim slučajevima, sukoba koji je doveo do nasilja i uništenja širom Zapadnog Balkana, veliki broj porodica još uvijek ne zna za sudbinu njihovih najmilijih. Veliki broj zločinaca nije odgovarao za počinjenja nedjela, a postoje oni koji bi najradije negirali ili zaboravili značaj onog što se desilo. To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama, ali i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada više ne ponovi.

Istakao je da je ponosan na ulogu Velike Britanije u zadnjih 25 godina u borbi za pravdu.

- Tu uključujem rad britanskih sudija, advokata i nastavit ćemo na taj način raditi uz vas kako bi elminisali predrasude i diskriminaciju i stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve – zaključio je Johnson.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...