ERDOGAN NA KOMEMORACIJI U POTOČARIMA: "Sa pronalaskom svake masovne grobnice srca nam se iznova cijepaju..."

- Iako je od genocida prošlo četvrt vijeka, bol nam je još svježa - poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

  • Politika

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 3

- Danas smo zajedno da se prisjetimo žrtava genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramotnijih stranica u historiji, i da podijelimo žalost naše bošnjačke braće - rekao je Erdogan u videoporuci, emitovanoj danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Dodao je:

"Iako zbog koronavirusa nisam fizički među vama, moja osjećanja i misli su uvijek u Bosni, uvijek s vama."

Na početku obraćanja Erdogan je uputio riječi saučešća porodicama mučki ubijenih žrtava, poželjevši Božiji rahmet šehidima Srebrenice.

Podsjetivši da je prošle godine u Sarajevu prisustvovao odavanju počasti i ispraćaju put Srebrenice žrtvava genocida, Erdogan je kazao da "smo svi tada svjedočili kako porodice, uprkos ogromnoj boli, uspravno i sa ponosom ispraćaju svoje bližnje".

"Iako je od genocida prošlo četvrt vijeka, bol nam je još svježa", kazao je turski predsjednik i nastavio:

"S pronalaskom svake masovne grobnice, srca nam se iznova cijepaju. Žene i dalje žive u nadi da će pronaći muževe, djeca se nadaju pronalasku očeva i majki. I nakon ovoliko minulog vremena, majke gledaju niz put u nadi da će ugledati djecu. Dvadeset pet godina tragom plavih leptira tražimo naše voljene."

Dodao je da "naš Gospodar kaže: 'I ne recite za one koji su na Allahovom putu ubijeni, oni su mrtvi. Ne. Oni su živi, samo vi to ne znate'."

- Mi vjerujemo da su naši šehidi uvijek među nama, vjerujemo da su živi - rekao je Erdogan i podsjetio na riječi prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji je rekao da "zaboraviti niko ne smije, jer se zaboravljeni genocid ponavlja".

Erdogan je poručio da žrtve genocida i Srebrenica neće biti zaboravljeni.

- Nećemo zaboraviti ni naše šehide niti ćemo zaboraviti genocid u Srebrenici - rekao je Erdogan.

Poručivši da Turska svoju bosansku braću neće ostaviti samu u njihovom traganju za pravdom, Erdogan je kazao i kako će pratiti procese u vezi s ubistvima i masakrima "počinjenim nad našom braćom".

- Islamofobični napadi u zapadnim zemljama u posljednje vrijeme znak su da u vezi s ovim pitanjem trebamo biti na oprezu - rekao je Erdogan, kazavši da, i pored toliko drame, masakra i suza, evropski političari nisu izvukli pouku iz Srebrenice.

Erdogan je kazao i kako govori i izjave koji podstiču neprijateljstvo prema islamu, podržavaju mržnju spram stranaca, predstavljaju izvor ozbiljne zabrinutosti za budućnost.

- Da se slična bol nikad ne bi ponovila, pored međunarodnih organizacija, i mi imamo važnu odgovornost. Predstavljamo civilizaciju koja je stoljećima davala lijepe primjere tolerancije i mira. Ne možemo dozvoliti da nas razlike u stavovima i pogledima, etničke, kulturološke i meshepske razlike, učine međusobnim neprijateljima - poručio je Erdogan i dodao:

- Uz vjerovanje da smo snažni ukoliko smo u pravu, borbu za pravdu nastavljamo s punim samopopuzdanjem.

Erdogan je obraćanje zaključio porukom da su Turska i turski narod uz Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Anadolija

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...