HRVATSKA UVELA NOVI REŽIM: Evo pod kojim uvjetima građani BiH mogu ljetovati u Hrvatskoj

Građani BiH mogu ljetovati u Hrvatskoj, ali uz negativan PCR test, koji košta 200 KM po osobi.

 • Društvo

 • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

 • 2

Granična policija BiH dobila je danas obavijest od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske o novom režimu ulaska građana iz “trećih zemalja” (u koje spada i BiH) u Hrvatsku.

Prema novom režimu, svi građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, mogu ući u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja. No, za sve ostale građane BiH važe nova pravila.

Nas je posebno zanimao novi režim koji će važiti za potencijalne turiste iz BiH, dakle za one građane BiH koji imaju bh. državljanstvo. U najkraćem, svi građani BiH mogu ljetovati u Hrvatskoj bez obavezne dvosedmične samoizolacije (karantina), ali uz obavezan negativan PCR test, koji se radi putem brisa nosa ili ždrijela. Nažalost, ovaj je “papir” prilično skup za standard bh. građana. Naime, jedan PCR test košta najmanje 200 KM, a to znači da četveročlana porodica za ulazak u Hrvatsku treba izdvojiti astronomski iznos od 800 KM.

Hrvatska je na ovaj način potpuno zaustavila tzv. jednodnevne turiste iz BiH, koji su odranije bili proskribirani u susjednoj državi, ali je desetkovala i sve ostale potencijane turiste koji su namjeravali ljetovati u Hrvatskoj.

Hrvatska se, zapravo, ovom odlukom “izjednačila” s Crnom Gorom, koja je odranije i građanima BiH propisala obavezno posjedovanje PCR testa.

U PRVOM PLANU NEUM I TURSKA

Nove restriktivne mjere koje je uvela Hrvatska, preusmjerit će turiste iz BiH u Neum i Tursku. Prema posljednjim izvještajima, Neum je već krcat turistima i tamo je skoro pa nemoguće pronaći slobodan smještaj, a veoma je porastao i interes za charter aranžmane Sarajevo - Antalija. Kako smo uspjeli doznati, za ulazak u Tursku nije potreban PCR test, niti je predviđen dvosedmični karantin. 

U NASTAVKU PROČITAJTE INTEGRALNE UPUTE HRVATSKOG MUP-a 

1. Državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzevši osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

2a. - zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. - prekogranične radnike

2c. - prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. - diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. - putnike u tranzitu,

2f. - osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja

2g. - osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

1.a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

1.b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., te:

2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12h.

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. - osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja.

Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa    do    dolaska    na    granični   prijelaz),    odnosno  uz obvezu    14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

 • Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo

na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

 • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
 • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
 • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
 • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja
 • Tijekom poslovnih sastanaka, treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
 • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili online uslugama.
 • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih, simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.
loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...