PROTESTI SE ŠIRE SRBIJOM POPUT POŽARA: Ustali građani Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Čačka...

U više gradova Srbije građani su se i petog dana pridružili nizu protesta protiv režima Aleksandra Vučića.

  • Regija

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 3

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu večeras je bilo je manje ljudi nego sinoć a većina demonstranta su vjernici koji protestuju zbog potapanja valjevske Gračanice. Mnogi od njih su sa ikonama. 

Policija je intervenisala na Terazijama i oduzela molotovljeve koktele i maske od huligana. Sumnja se da su oni pokušavali da izazovu nerede na uglavnom mirnom protestu ispred Skupštine Srbije.

Oko hiljadu Novosađana okupilo se na još jednom građanskom protestu protiv aktuelnog režima i pored zabrane okupljanja.

Oni su sa Trga slobode krenuli u još jednu dugačku šetnju gradskim ulicama.

Najprije su blokirali na kratko Policijsku stanicu „Stari grad“ u Radničkoj ulici gde ih je dočekali desetak policajaca sa šljemovima, štitovima i pendrecima, a demonstranti su im ostavili tri činije sa hranom za pse i nešto novca.

Zatim su se vratili do centra, a potom došli na Varadinski most gdje su se zaustavili i sjeli nasred ulice.

Uzvikuju parole protiv Aleksandra Vučića i drugih čelnika režima i traže njihove ostavke.

Na transparentima piše „Srbijo, ustani, Vučiću odustani“, „Neću da budem tetka iz Nemačke“, „Za naše stare i mlade izađi na ulicu Novi Sade“, „Narode prestani da tučeš sam sebe policijom“.

Jedan od aktivista organizacije „Krov nad glavom“ Miran Pogačar obratio se okupljenima na Trgu slobode rekavši da bi za uspjeh protesta trebalo da postoji neka organizacija i najavio da sutra neće biti okupljanja u Novom Sadu, te pozvao sve koji to žele da se priključe protestu u Beogradu.

Demonstracije su bile mirne i bez incidenata.

Tako je bilo i prethodnog dana kada su demonstranti pokušali da blokiraju autoput ka Beogradu i Zrenjaninski put, ali ih je u tome onemogućio kordon policije i žandarmerije na izlazu iz Novog Sada. 

Novo, protestno okupljanje Zrenjaninaca počelo je ispred Gradske kuće na Trgu slobode.

Pištalo se, skandiralo „Ostavke!“ i mahalo transparentima na kojima je pisalo „Stop diktaturi!“, „Hoćemo ispravnu vodu!“ i „Kad popizdi Zrenjanin, znaš da je kraj !“.

Prisutnima je deljen primerak lista Danas, koji svakodnevno izvještava o svim političkim dešavanjima i protestima u zemlji.

– Došli smo da podržimo građane Beograda i svih gradova koji su ustali protiv diktature. Tu smo i zbog naših zahtjeva, da imamo vodu i čist vazduh – rekla je jedna od demonstrantkinja.

Kako se moglo čuti među mladim učesnicima protesta, Zrenjaninci zahtijevaju čistu vodu, zatvaranje kafilerije i ne žele fabrika guma, potencijalnog zagađivača.

Prisutni građani večeras su formirali kolonu, koja je kretanjem ka naselju Bagljaš blokirala saobraćaj i onemogućila kretanje vozila na magistralnom pravcu prema Novom Sadu.

Dio protestanata koji ne podržavaju ideju kretanja saobraćajnicama, ostao je i ove večeri na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...