ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE BBC-a: Najbolje rezultate odbrane od koronavirusa ostvarile BiH, Srbija, Norveška i Japan!

Redakcija BBC-a analizirala je uporedne podatke smrtnosti u istom periodu ove i prošle godine i to za 27 zemalja svijeta. Prema toj analizi postoje desetak zemalja u kojima smrtnost uopće nije povećana, kao npr. Bosna i Hercegovina, dok ima zemalja u kojima je smrtnost enormno povećana poput Ekvadora sa plus 108 posto.

  • Društvo

  • 12. Jul. 2020  12. Jul. 2020

  • 0

Prije nepunih mjesec dana, Slobodna Bosna” je objavila uporedne podatke smrtnosti u BiH tokom marta prošle i tokom marta ove godine, na osnovu kojih se može zaključiti da pandemija koronavirusa uopće nije povećala smrtnost u većem bh. entitetu. Dapače, smrtnost je smanjena, i to za 10 posto!

U martu ove godine, u Federaciji BiH umrla je ukupno 1.651 osoba, dok su u martu prošle godine umrle 1.833 osobe, što je čak 10 posto više. Izračunali smo i prosjek za proteklih pet godina, ne računajući 2020. godinu. Tako smo ustanovili da je svake godine u martu, u prosjeku, umiralo 1.935 osoba, što je za 284 osobe ili skoro 15 posto više od broja umrlih u jeku pandemije koronavirusa u martu ove godine.

Nažalost, podaci Federacije BiH za april nisu tako dobri kao za mart. Broj umrlih je ove godine povećan u poređenju sa brojem umrlih prošle godine u aprilu. Pa ipak, gledajući zbirine podatke,  u martu i aprilu prošle godine smrtnost u BiH je veća nego u martu i aprilu ove godine i to za 6%! Drukčije kazano, pandemija koronavirsa nije povećala smrtnost u Federaciji BiH. Dapače, smrtnost je smanjena!

Identično istraživanje kakvo je proveo naš portal za Federaciju BiH, provela je i redakcija BBC-a i to za 27 država svijeta, među njima najviše iz Evrope. Prema istraživanju BBC-a, osim u Bosni i Hercegovini, pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost u još dvije države. To su Srbija i Južnoafrička Republika. Smrtnost u Srbiji u razdoblju 1.3 - 30.4 smanjena je i to za 5 posto dok je u Južnoafričkoj Republici u razdoblju od 25.3 - 2.6. smrtnost smanjena za 9 posto.

Prema istraživanju BBC-a u Jpaanu je skoro jednak broj umrtli u martu i aprilu ove godine kao i u mart i aprilu protekle godine, a sličan rezultat zabilježen je i u Norveškoj. Među velikim zemljama najbolje rezultate ostvarila je Njemačka gdje je u periodu od 9.3. - 10.5. smrtnost povećana za svega 4 posto.

Među zemljama koje su se odlično suprotstavile pandemiji koronavirusa nalaze se još i Danska sa plus 4 posto, Južna Koreja sa plus 5 posto, Švicarska sa plus 10 postote Austrija sa plus 11 posto.

Prema istraživanju BBC-a najveće povećanje smrtnosti registrirano je u Ekvadoru i to za nevjerovatnih plus 108 posto, dok u Evropi prednjači Španija gdje je smrtnost povećana 50 posto. Nakon Španije, na drugom mjestu je Velika Britanija sa 43 posto, dok je na trećem mjestu Italija sa 40 posto. U vrhu po porastu smrtnosti su još i Belgija sa plus 37 posto, Holandija plus 30 posto, Francuska plus 25 posto i Švedska plus 24 posto.

Važno je napomenuti da se istraživanje BBC-a odnosi na kratak period, u prosjeku 60 dana (mart, april, maj), tako da će puno jasnija slika biti kada se uporede podaci za pola godine ili godinu dana. 

TRI MODELA ODBRANE

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila globalnu opasnost od koronavirusa (pandemiju), Vlada Federacije BiH proglasila je 16. marta stanje prirodne nesreće i u okviru toga uvela rigorozne mjere zaštite, uključujući i policijski sat i potpunu zabranu kretanja osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina. Zahvaljujući tome, društveni i ekonomski tokovi su, praktično, zaustavljeni. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća, ubistava i samoubistava, što je utjecalo na smanjenje ukupnog broja mrtvih u martu. Iz ove perspektive, teško je zaključiti je li FBiH izabrala najbolji model odbrane od koronavirusa. Dosadašnji rezultati su, u svakom slučaju, ohrabrujući, jer je nepobitna činjenica da se Federacija uspješno odbranila od koronavirusa s obzirom na to da koronavirus nije povećao smrtnost u Federaciji BiH. Pitanje je, međutim, jesu li bile nužne tako rigorozne, restriktivne mjere, koje su teško pogodile ionako slabašnu ekonomiju.

Raazličite zemlje na različite načine bore se protiv pandemije koronavirusa. Švedska je lansirala „liberalni model“ sa minimalnim mjerama društvenih restrikcija, Njemačka se opredijelila za „srednje rješenje“, dok su se države Balkana, uključujući i BiH, opredijelile za vrlo čvrstu, neki tvrde čak rigidnu odbranu od pandemije.

Još nije posve jasno koji će model na dulje staze dati najbolje rezultate.  

(A.M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...