KAD SE UPALI „REZERVA“, NASTAJE PANIKA: Evo koliko kilometara još možete prijeći s „praznim“ rezervoarom…

Uključi li se žuta lampica na instrument-ploči koja sugerira da je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno voziti do posljednje kapi goriva iz rezervoara, što se apsolutno ne preporučuje.

  • Auto

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 0

Česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva, ali i filtera goriva, u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Koliko automobil može prijeći na rezervi? Mnogo je mjerenja i istraživanja, ali u pravilu, samo vozač može znati koliko mu automobil u prosjeku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi rezerva, brzo krenite na benzinsku pumpu  i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva prema tvorničkim podacima.

Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u rezervoaru nakon što se uključi lampica. S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 kilometara na rezervi, s drugima manje od 40, a sve ovisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autocesti, gdje se troši više goriva ili na cestama s ograničenjem od 80 kilometara na sat, gdje ćete biti najekonomičniji.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...