KAO I VIŠE PUTA DO SADA U SLIČNIM SITUACIJAMA: Ustavni sud RS-a o zaključcima NSRS-a o Rezoluciji Parlamenta BiH

"To je samo politički stav."

  • Politika

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 0

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije prihvatljiv zahtjev bošnjačkog naroda za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačena Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je u maju usvojio Predstavnički dom Parlamentarne supštine BiH.

Vijeće je ocijenilo da, s obzirom na sadržinu osporenih zaključaka, koji su usvojeni početkom juna, kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme opšteg karaktera, već da je riječ o aktima kojima se izražava politički stav Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je iz Ustavnog suda RS-a. Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu 1. juna prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS.

(NAP)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...