ČOVIĆEV ZET SE RAZBACIVAO NOVCEM, PA SADA TRAŽI POMOĆ: Zadužuje se 15 miliona KM da prebrodi poteškoće

Javna nabavka BHANSA-e je opisana "nabavkom usluge kreditnog zaduženja", a rok za prijem ponuda banaka je 31. avgust ove godine. Iz BHANSE su potvrdili da dižu kredit u iznosu od 15 miliona konvertibilnih maraka.

  • Ekonomija

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 1

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine BHANSA, na čijem čelu je Davorin Primorac, inače zet Dragana Čovića i kadar HDZ-a, putem javne nabavke želi se kreditno zadužiti kako bi premostila tešku finansijsku situaciju nastalu nakon zastoja avionske industrije usljed pandemije.

Javna nabavka BHANSA-e je opisana "nabavkom usluge kreditnog zaduženja", a rok za prijem ponuda banaka je 31. avgust ove godine. Iz BHANSE su potvrdili da dižu kredit u iznosu od 15 miliona konvertibilnih maraka.

"Uvažavajući trenutnu situaciju u kojoj se nalazi civilna avijacija u svijetu i Evropi, kao i situaciju u kojoj se nalazi BHANSA, a tu poglavito mislimo na smanjenje prihoda od 35,7 miliona maraka, bit će neophodni dodatni izvori finansiranja odnosno kreditno zaduženje. Ovim zaduživanjem bi se uz ostale prihode Agencije osigurao kontinuitet sigurnog pružanja usluga u avio saobraćaju, održavala ključna oprema, kao i sačuvala radna mjesta", kazao je za portal Hercegovina.info Rade Zucić, stručni saradnik za odnose s javnošću BHANSA-e.

U cilju očuvanja solventnosti i sposobnosti izvršavanja kratkoročnih obaveza, Agencija planira osigurati dodatne izvore finansiranja kroz kreditne linije kod komercijalnih banaka, kroz postupak javne nabavke, i to dugoročnog kredita za poslovno finansiranje u vrijednosti 10 mil KM, s rokom otplate od 36 mjeseci i grejs periodom od 12 mjeseci (12 mjeseci grace period i 24 jednaka mjesečna anuiteta) za održanje likvidnosti odnosno za podmirivanje obaveza prema dobavljačima za preuzete obaveze, te dugoročnog kredita za finansiranje ulaganja u osnovna sredstva u maksimalnoj vrijednosti do 5 mil KM), s rokom otplate od 60 mjeseci i grace periodom od 12 mjeseci (12 mjeseci grace period i 48 jednakih mjesečnih anuiteta) za finansiranje planiranih kapitalnih investicija Agencije -potvrdio je Zucić.

Zbog novonastale krize smanjene su i plate radnicima, a planirani su i drugi rezovi.

Podsjećamo, BHANSA je u decembru 2019. godine organizirala nezapamćen dernek u Mostaru, na koji su potrošili nešto više od 150.000 eura, kako bi proslavili preuzimanje kontrole bh. neba. Tada su Čović i njegov zet Primorac doveli Ninu Badrić, Tarika Filipovića, Halida Bešlića i druge da zabavljaju političare i državnu kremu. 

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...