ZAKUHALO SE U VIJEĆU MINISTARA BiH: Turković traži od Tegeltije da imenuju Mehmedagića za direktora OSA-e

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bisera Turković (SDA) zatražila je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije pokretanje procedure reizbora Osmana Mehmedagića Osmice za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 1

U današnjem dopisu, koji je adresirala na Tegeltiju, Turković podsjeća da je u drugoj polovici novembra Mehmedagiću istekao četverogodišnji mandat na čelu OSA-e, prenosi HMS.

„Od momenta isteka mandata pa do danas, imenovani je, kao i mnogi drugi rukovodioci institucija, u skladu s važećim zakonskim procesima u BiH, nastavio obavljati poslove i zadatke sa svim pravima, obvezama i ovlastima do novog imenovanja na istu dužnost“, napisala je Turković.

Turković smatra da Mehmedagić posao obavlja profesionalno te da je OSA u njegovom mandatu ostvarila izuzetne rezultate.

"Smatram da je Mehmedagić u svom dosadašnjem radu pokazao visoku razinu profesionalnosti te posjeduje potrebno iskustvo na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona. U njegovom mandatu OSA je postigla izvanredne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala", piše Turković u dopisu Tegeltiji.

Zamjenica predsjedavajućeg zatražila je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pokretanje procesa Mehmedagićevog reizbora:

"Kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, iniciram da, u skladu s važećim odredbama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, pokrenete proceduru obnove još jednog mandata na poziciji generalnog direktora OSA-e BiH za gospodina Osmana Mehmedagića“, napisala je Turković.

Turković je izrazila nadu da će Tegeltija podržati njezinu inicijativu.

"Iskreno se nadam da ćete uvažiti ovu inicijativu kako bismo u što kraćem roku izvršili zaostala imenovanja u VMBiH i zajednički nastavili s donošenjem, odnosno usvajanjem mnogih propisa koji će značiti ubrzanje puta BiH ka EU i boljem životu građana", zaključuje Turković u pismu Tegeltiji.

Podsjećamo, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović dogovorili su prije sedam dana u Istočnom Sarajevu usvajanje budžeta BiH do 21. jula, izmjene Izbornog zakona koje se tiču Mostara, dok konačni dogovor o imenovanjima na nivou institucija BiH nije postignut, prvenstveno zbog problema u odnosima HDZ-a BiH i SDA.

"Ništa se nismo dogovorili", rekao je Čović, ponovivši raniji stav da HDZ BiH neće podržati Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH.

On je bio isključiv u stavu da Uprava za indirektno oporezivanja BiH "pripada" hrvatskom narodu.

"UIO će biti hrvatska i ni s kim je nećemo dijeliti", rekao je lider HDZ-a, dodavši da će se nastaviti dogovarati bilateralno.

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...