EKSKLUZIVNO; „SB“ DEKONSTRUIRA RADONČIĆEVU PREVARU (II): Šta je u pozadini izmišljene afere o 3.000 lažnih viza i kako su se sjedinili interesi Radončića, Dodika i Čovića na štetu BiH!?

(U prvom dijelu ove opširne analize predstavili smo zvanični dokument Ministarstva sigurnosti BiH koji je usvojilo Vijeće ministara - Migracioni profil BiH za 2019. godinu. Taj dokument na vrlo precizan način demantira podlo konstruiranu aferu o 3.000 lažnih viza izdatih u Ambasadi BiH u Pakistanu, a koju je plasirao tadašnji ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, koristeći je kao izgovor za napuštanje funkcije i ulazak u obračun s dojučerašnjim političkim saveznikom)

  • Mini market

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 7

Piše: SAMIR BEGOVIĆ

MINISTAR DEZINFORMISANJA

Na naslovnoj stranici „Dnevnog avaza“ od ponedjeljaka, 13. jula, dominira naslov „MIGRANTI UGROŽAVAJU BEZVIZNI REŽIM“, otkrivajući, valjda, i skrivenu želju bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da u predizborno vrijeme građanima BiH bude onemogućen ulazak u države Schengena.

Kako smo pisali u prethodnom tekstu, predano je Radončić radio na kreiranju negativnog imidža BiH u regionu i svijetu konstruiranjem afere o 3.000 lažnih viza izdatih u Ambasadi BiH u Pakistanu. Radončićeve lažne tvrdnje su preko portala „Balkan Insight“ pogrešnom interpretacijom osvanule i na stranicama britanskog „The Timesa“ i bombastično naslovljene „Prevara s vizama omogućila Pakistancima da koriste Bosnu kao stražnja vrata ka EU“ ("Visa fraud lets Pakistanis use Bosnia as back door to EU"). Naravno, nije dugo trebalo da ovu vijest prenese i „Dnevni avaz“.

Tako je krug zatvoren. Naša zemlja svijetu je predstavljena kao koruptivno područje s kojeg vreba opasnost za Evropsku uniju. Pri tome „Avazu“ nije zasmetalo što je „The Times“ predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obilježio kao „predsjednika za bošnjački dio zemlje“.

OTVARANJE SEZONE LOVA NA PAKISTANCE

Prema informacijama dostupnim „Slobodnoj Bosni“, Ambasada BiH u Pakistanu je u periodu od 2010. do 2020. godine izdala, po raznim osnovama, ukupno 1.167 viza. U tom smislu, veoma je važno razlikovati turističke vize od, recimo, viza koje se izdaju na osnovu poziva iz BiH, za potrebe školovanja i sl. U periodu od 2017. do 2020. godine naša Ambasada u Pakistanu izdala je ukupno 571 vizu (od čega se 18 odnosi na državljane Afganistana).

Ipak, cijela iskonstruisana afera ima nešto dublje korijene. Granična policija BiH je 4. februara 2019. dostavila informaciju kompaniji "Turkish Airlines" da je na Sarajevskom aerodromu evidentirala državljanina Pakistana koji nema vizu. Također, u informaciji se navodi da je GPBiH „u proteklom periodu suočen sa problematikom dolaska državljana Pakistana“ koji imaju pokidane stranice pasoša ili imaju krivotvorene vize te su zamolili ovu kompaniju da prilikom kupovine karata državljana Pakistana odmah obavijeste GPBiH kako bi izvršili provjere prije slijetanja na Sarajevski aerodrom. 

/Informacija Granične policije "Turkish Airlinesu" od 4. februara 2019./

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, krajem 2018. i početkom 2019. godine Granična policija BiH otkrila je manji broj krivotvorenih (lažnih) viza i osobama nije dozvolila ulazak u našu zemlju.

Treba znati da pitanje lažnih viza nije nepoznanica u svijetu i da nema države koja se s ovom problematikom ne susreće, posebno kada su u pitanju građani siromašnih zemalja. Postoji čitav sistem organizovanih kriminalaca širom svijeta,koji čak i preko interneta odglašavaju svoje usluge izdavanja lažnih viza.

Međutim, navedeni incident sa putnikom "Turkish Airlinesa" i drugim osobama koje se u Informaciji spominju bio je dovoljan razlog Graničnoj policiji BiH, kojom suvereno vlada provjereni kadar Dragana Čovića - Zoran Galić (čije je problematično vođenje ove važne institucije pri Ministarstvu sigurnosti BiH analizirano u više navrata u domaćim medijima), da Ambasadu BiH u Pakistanu „uzme na zub“.

OD SEGREGACIJE DO DEPORTACIJE

U narednom periodu uslijedilo je sistematsko poništavanje legalnih viza izdatih u Ambasadi BiH u Pakistanu. Državljani Pakistana postali su „lovina“ Granične policije BIH. Poništeno je tridesetak viza (što je oko 10 posto od ukupnog broja izdatih viza u 2018. i 2019. godini) iako su izdate prema svim propisima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Prema informacijama našeg portala, u Ambasadi BiH u Pakistanu smatraju da je ovo zaustavljanje i djelovanje protiv državljana Pakistana vršeno uz prethodnu dojavu i da se pristupilo selektivnom poništavanju viza. Vize koje će biti poništene, birane su, naime, po različitim osnovama izdavanja, a ne samo iz jedne kategorije.

/Žalba dvojice deportovanih Pakistanaca ambasadoru BiH zbog diskriminatorskog tretmana GPBiH/

Dobar dio od tridesetak osoba (u Ambasadi BiH u Pakistanu imaju tačne podatke za 27 poništenih viza koje su izdate zadovoljavanjem svih kriterija) kojima su poništene vize, imao je ovjerena pisma od Službe za poslove sa strancima iz Sarajeva, zaprimljena kao zahtjev od pozivaoca ili je imao službene note koje mogu biti način pozivanja za pojedince ili grupe od strane Ministarstva vanjskih poslova BIH ili Ministarstva vanjskih poslova Pakistana.

Priča je utoliko zanimljivija ukoliko znamo da Pakistan spada među države čijim je građanima izdato najmanje viza u 2018. godini (prema Migracionom profilu BiH 255 izdatih viza, a po izvještaju Ambasade 198, od toga 20 turističkih), a također i u 2019. godini (prema Migracionom profilu BiH 320 izdatih viza, a po izvještaju Ambasade 240, od toga 35 turističkih). Dakle, za dvije godine ukupno 55 turističkih viza. Kako saznajemo, u Ambasadi BiH u Pakistanu otvoreno se sumnja da su Granična policija i Ured za strance uveličali brojke izdatih viza da bi lažne vize stavili u istu poziciju. To za posljedicu ima da se iz Migracionog profila ne razaznaje šta je legalna, a šta lažna viza (mogućnost za tehničku ili neku drugu grešku ne postoji, jer je cijeli sistem za izdavanje viza pod kontrolom Ministarstva sigurnosti BiH).

Za određene osobe izdata su rješenja o poništavanju viza pozivanjem na Zakon o strancima i tvrdnjom da su prilikom apliciranja za vizu davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize, da bi potom bile deportovane.

Nakon deportacije u Pakistan, nosioci viza obratili su se Ambasadi BiH i požalili na tretman Granične policije. Prema njihovim izvještajima, službenici Granične policije bez osnova su tražili dodatne podatke, novac (službenici nisu priznali kreditne kartice), iskazivali nacionalnu i rasnu netrpeljivost. Također, vršen je pritisak kroz pitanja o nuđenje benefita ukoliko „otkriju“ kome su dali novac za dobijanje vize.

Državljani Pakistana pri tome su držani u neuslovnim prostorijama na aerodromu po sedmicu i više, bez dovoljno hrane i vode. Iako su među njima bile i osobe sa službenim notama Ministarstva vanjskih poslova Pakistana, kao i četiri osobe kojima je izdata viza na osnovu poziva same Ambasade Pakistana u Sarajevu, nije im pružena, u skladu sa međunarodnim pravom, konzularna zaštita i nije u roku od 48 sati informisana Ambasada Pakistana u BiH. Za dvije osobe je u više navrata odbijena posjeta konzula prostorijama na aerodromu u kojima su državljani Pakistana držani, a nisu im obezbijeđeni ni pravni zastupnici i prevodioci za engleski, urdu ili paštu jezik.

/Ambasada BiH u Pakistanu obavještava MVPBiH da GPBiH drži pritvorenu dvojicu Pakistanaca bez valjanog razloga/

(MALE) TAJNE (GRANIČNE) POLICIJE

U potvrđenim slučajevima lažnih viza, Ambasada BiH u Pakistanu o njima ima saznanja od ljeta 2019. godine. Ambasadi su se javljali pojedinci s namjerom da potvrde valjanost viza i tako su službenici našeg DKP-a došli u posjed desetak lažnih viza. Međutim, prema našim informacijama, ta saznanja su imale i bh. sigurnosne agencije, posebno GPBiH već dvije godine, a da o tome nikada nisu obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova niti Ambasadu BiH u Pakistanu, iako su bili obavezni da upozore na takvu pojavu (kao u slučaju informacije GPBiH upućene "Turkish Airlinesu").

Ambasada BiH u Pakistanu upoznala je 18. septembra 2019. godine MVPBiH o lažnim vizama, kao i pakistanske sigurnosne agencije, te zamolili i samog ministra policije Pakistana da se to zaustavi.

Konstruiranom aferom, zasnovanom na lažnim informacijama, ugrožen je kredibilitet Ambasada BiH u Pakistanu, kao i svih osoba zaposlenih u njoj. S druge strane, uposlenici Ambasade osjećaju da su ih državne institucije, izuzev Ministarstva vanjskih poslova, ostavile na cjedilu i prepustile brutalnoj kampanji bivšeg ministra Radončića i njegovih strateških saveznika Dodika i Čovića. Također, u Ambasadi BiH ozbiljno razmatraju podnošenje prijave Tužilaštvu BiH protiv naredbodavaca i neposrednih izvšilaca u aferi koja je ozbiljno ugrozila ugled BiH u svijetu.  

/Informacija Ambasade BiH u Pakistanu upućena MVPBiH - upozoravaju na lažne informacije koje dostavlja GPBIH/

JE LI META AMBASADOR SAKIB FORIĆ?

Tako je već dobro utabanom stazom počeo marširati ministar Radončić i, uz očiglednu asistenciju institucije pod kontolom kadra HDZ-a i uz pomoć Milorada Dodika, plasirao tezu o 3.000 lažnih viza izdatih u Ambasadi BiH u Pakistanu. Iz navedenih primjera i dokumenata jasno je da se radi o potpuno bizarnoj konstrukciji (prvenstveno Radončića, ali i službenika i direktora Granične policije BiH) s obzirom na to da državljani Pakistana po pitanju lažnih viza zasigurno nisu najbrojniji, odnosno nisu uopće brojni.

Ipak, to nije spriječilo ovu bh. istituciju da targetira Ambasadu na čijem je čelu Sakib Forić, koji je već ranije bio meta medija pod kontrolom Milorada Dodika zbog ratnih zasluga tokom odbrane od agresije. Tim više je i problematična uloga (bošnjačkog) ministra Radončića, koji je za potrebe svoje „politike smutnje“ metu postavio baš na Forićev lik i djelo. Prateći pisanje banjalučkog ATV-a, moglo bi se zaključiti da je riječ o intenzivno koordiniranoj akciji Radončića i Dodika. Naime, u jeku afere, ova televizija plasira vijesti koje Forića dovode u vezu s generalom Atifom Dudakovićem i procesom koji se protiv njega vodi i kojima se sugerira zaključak da je na čelu jedne bh. ambasade ratni zločinac pa bi isto tako mogao ilegalno izdavati vize i za "teroriste spavače".

Time je Dodik dobio ono što je želio (uz asistenciju kadrova HDZ-a), tako da nema popune i jačanja GP-a, ali ima MUP-a i Žandarmerije RS-a, koje sve više atakuju da preuzmu kontrolu granice Bosne i Hercegovine, dok je Radončić isklesao svoj kip zaštitnika države i Bošnjaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...