NA POMOLU JE PREOKRET: Čovićeva desna ruka Nikola Lovrinović najavio blokadu imenovanja Selme Cikotića i ODGAĐANJE IZBORA…

"Politička situacija u BiH odavno je ples na žici i nisam siguran da će još dugo moći ovako", istaknuo je za “Glas Srpske” šef poslaničkog Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović.

  • Politika

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 1

- Svakog trenutka možemo da očekujemo pogoršanje i da dogovor ne bude ispoštovan - istaknuo je Lovrinović.

Nakon blokade koja je ponovo bila na pomolu, Vijeće ministara BiH jučer je imenovalo nove čelnike u nekim institucijama za koje je okončana konkursna procedura. Šta očekujete u nastavku pregovora o pozicijama na zajedničkom nivou?

- Situacija nije dobra. Blokada dijela imenovanja, koju smo imali priliku da gledamo, uprkos ranijem dogovoru, pa i činjenica da budžet institucija BiH za 2020. godinu još nije usvojen i druge neke stvari, samo su jedan od primjera potpune odsutnosti odgovornosti od strane SDA.

Da, neka imenovanja su završena nakon što im nije prošla taktika “ako prođe, prođe”, s kojom svaki put nakon dogovora o nekim pomacima imaju dodatne zahtjeve.

U redu za popunjavanje je i pozicija ministra bezbjednosti BiH. Kandidat SDA je Selmo Cikotić, da li ste promijenili mišljenje? Da li može da računa na Vašu podršku?

- Mogu samo reći da ja imenovanje Cikotića neću podržati zbog poznatih činjenica u vezi s ratnim zločinom nad Hrvatima Bugojna. Na koncu, i ovu praksu je uvela SDA i valja se sjetiti imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Zabrinut sam, ovo stanje traje već duže vrijeme i nisam siguran da će još dugo moći ovako u BiH.

Ko je ključni krivac za aktuelnu situaciju?

- Bez patetike, svi. Samo, nečija krivica je što je dopustio političko ponašanje koje duže imamo, a daleko veća odgovornost, krivica je političke opcije koja se ponaša potpuno neodgovorno ili, bolje rečeno, ciljano. Prije svega, mislim na odgovornost SDA. Ta stranka najmanje pet godina bira parlamentarne partnere kad joj šta treba. Tako je uvela novu demokratsku praksu “ad hoc” parlamentarne većine. U tome i jeste krivica formalne parlamentarne većine koja joj to dopušta. To se može nazvati samo jednom riječju - dirigovana anarhija.

Da li je ugroženo održavanje lokalnih izbora?

- Izbori vrlo lako mogu biti ugroženi. Ne vjerujem da to iko želi, ali su dobrodošli za još jednu priliku SDA da “zakuva”. Kako drugačije objasniti njihovo učestvovanje u nezakonitom izboru članova Centralne izborne komisije BiH, dakle direktno protiv volje političkih partnera parlamentarne većine s kojom čine vlast? Mislite da nisu znali da ti partneri to neće nijemo posmatrati? Znali su, prosudite šta im je cilj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...