ČAVKIN PROCES: "Bez odlaganja nam dostavite novu Osmicinu diplomu zbog..."

"...potreba krivične istrage."

  • Hronika

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 1

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e zaprimilia je proteklih dana novi akt Tužilaštva BiH koji potpisuje tužilac Oleg Čavka, u kojem se traži da se ovoj instituciji hitno, bez odgađanja, dostavi diploma direktora OSA-e, koju je ovaj proglasio državnom tajnom.

Tužilaštvo BiH uputilo je novi zahtjev prema komisji u kojem ih informiše da je potrebno odmah, tj. momentalno Tužilaštvu dostaviti diplome direktora Osmana Mehmedagića Osmice i kompletan akt koji je dostavio direktor OSA-e. 

Tužilaštvo je, također, informisalo Komisiju da, po članu 5. Zakona o zaštiti tajnih podataka, imaju pristup tajnim podacima svih stepena bez sigurnosne provjere, odnosno izdavanja dozvole za pristup tajnim podacima.

Tužilaštvo je navelo da tražene podatke zahtijeva zbog potreba krivične istrage i da ne postoji nijedan zakon koji zabranjuje tužiocima da imaju uvid u dokumentaciju.

Ranije je Komisija poslala Tužilaštvu BiH dopis u kojem ga je obavijestila da je Mehmedagić dostavio diplomu Američkog univerziteta u Sarajevu i diplomu stepenovanja Pravnog fakulteta, ali da ih je proglasio tajnim dokumentima!

Diploma nije i ne može se tretirati tajnom, jasno je to svakom poznavaocu osnovnih pravnih normi, ma koliko Osman Mehmedagić tvrdio suprotno.

Diploma je javni dokument, u Zakonu o OSA-i fakultetska diploma je obavezan uslov. Ukoliko je tajni dokument, kako će ga vidjeti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji bi trebao predložiti direktora OSA-e!?

Proglašavanjem diplome tajnim dokumentom Mehmedagić je dao i krunski dokaz za najozbiljniju sumnju u validnost posljednje u nizu od više sumnjivih “diploma” koje je imao i na osnovu kojih je obavljao vrlo značajnu funkciju, od koje ovisi sigurnost građana BiH.

Podsjećamo, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka oglasio je ništavnom Diplomu broj 0419 od 21. septembra 2007. godine Fakulteta za poslovne studije, izdatu na ime Osman (Meho) Mehmedagić, a na osnovu koje je imenovan na čelo OSA-e.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...