GRUJIČIĆ TVRDI DA MU JEDAN ČOVJEK SVE MONTIRA: "Pojavio se pred samu kandidaturu i ucjenjivao, očekivao novac; Za mene su četnici kao i ostali vojnici koji su branili..."

"Srebrenica je uvijek bila krupan zalogaj, pogotovo u prošlosti. Kada su u Srebrenicu stizala donatorska sredstva, onda je Srebrenica gledana kao zlatka koka gdje se bogate pojedinci, pa im je ostalo interesantno", kazao je Grujičić.

  • Politika

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 5

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić za N1 je govorio o aktuelnim političkim i društvenim temama, sa posebnim osvrtom na stanje u Srebrenici.

Da li ćete biti novi načelnik?

"To je relativna stvar. Demokratski su izbori, imamo nekoliko kandidata koji su zainteresovani za ovu poziciju. OStaje da se vidi, izbori su relativno daleko, još nisu definitivne kandidature svih zainteresovanih, ali ja ću se truditi da nastavim započete projekte. Cilj mi je da u ovom mandatu koji će trajati još otprilike četiri mjeseca realizujem te projekte", kazao je i nastavio:

"Vidjećete za nekoliko dana da li su dosljedni ti koji su to rekli, da li su to montirane priče koje su se pojavljivale. Nijedna krivična prijava nije pokrenuta protiv mene, opština Srebrenica nije nijednom tužena u mom mandatu. Vratio sam otprilike oko 300.000 KM sporova prethodne vlasti".

"Vjerujem da ćemo doći do dogovora, priča je jedno, djela su drugo. Svako ko je došao u Srebrenicu vidio je koliko je Srebrenica napredovala u proteklo vrijeme, stvoreno je radnih mjesta".

Šta je sve urađeno?

"Urađeno je nekoliko fasada, urađeno je dosta kilometara makadamskog puta, na nekoliko lokacija su izgrađeni potporni zidovi od posljedica ranijih poplava, uskoro se završava izgradnja fontanei još drugih sitnijih projekata".

Ko vam montira afere?

"Srebrenica je uvijek bila krupan zalogaj, pogotovo u prošlosti. Kada su u Srebrenicu stizala donatorska sredstva, onda je Srebrenica gledana kao zlatka koka gdje se bogate pojedinci, pa im je ostalo interesantno", kazao je Grujičić.

Pa, ko vam montira?

"Pa Desnica Radivojević, čovjek koji se pojavio pred samu kandidaturu da bi ucjenjivao jer je valjda očekivao da mu neko da novac kako bi kupovao glasove, a onda se to nije desilo", dodaje Grujičić.

Negativan revizorski izvještaj?

"Načelnik opštine nije načelnik finansija, nije načelnik odjeljenja za urbanizam.. Ja sam kao prvi čovjek odgovoran. Izvještaj jeste takav, ali je li mi pričamo o Izvještaju ili drugim nekim temama?", poručio je i kazao da je njegov rezultat na terenu.

"Moj rezultat je na terenu, ukoliko postoji krivična odgovornost ja ću odgovarati".

Stabilizacija odnosa u Srebrenici?

"U mom periodu se nije desio nijedan incident, za razliku od prethodnog perioda. Postoje organi koji se bave. Hoćete li vi slušati mene ili ćete me prekidati? Ukoliko želite da pričam ono što vi želite čuti, to je drugo".

Da li je incident što se pjevao oko Memorijalnog centra za Badnje veče?

"Nije niko pjevao oko Memorijalnog centra. Osuđujem sve što je uvrijedilo nekoga".

Osuđujete li što su djeca pisala "braća četnici?

"To su pisali na Instagramu kod svoje kuće, nisam ja policajac. Za mene su četnici kao i ostali vojnici koji su branili kralja i otadžbinu. U svakoj vojsci su bili oni koji su pravili incidente, ali ne može se kroz jedan akt ili deset aktova suditi jedan cijeli narod", dodaje on.

Genocid? Rekli ste da ćete priznati genocid, kada to istorija pokaže?

"Kada sam to rekao imao sam u svojoj ruci 75 imena živih Bošnjaka koja su ispisani na nišanima u Potočarima. Između ostalih i jedan moj zaposlenik u Opštini, čovjek koji je nedavno otišao u penziju. Želim mu dug život i zdravlje, ali vjerovatno ni on to nije znao ranije. NIje samo 75 imena, mnogo je više tu dokaza", smatra Grujičić.

"Idu u prilog tome što se dešavalo. Za srpski narod ne postoji ta kvalifikacija. Kako nije montirano 1000 godina za Srbe, a 30 godina za Bošnjake?".

"Međunarodni sud u Hagu je trebao pomiriti narod tako što će biti relevantan i osuditi sve one koji su odgovorni. Ja sam živio u Srebrenici i vidio dosta toga", ističe.

Hoćete da kažete da je ubijen jedan broj Srba i Bošnjaka?

"Procentualno".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...