PRVI PUT SE DESILO: Predstavnici jednog naroda drže četiri ključne pozicije

Jednom čovjeku, Miloradu Dodiku podređene su tri najznačajnije funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 3

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministra Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini BiH sa četiri glasa "za", tri "protiv" i dva "suzdržana" uputila je preporuku za imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH. Protiv imenovanja Cikotića bili su Branislav Borenović, Saša Magazinović i Predrag Kožul, do su suzdržani bili Aida Baručija i Dragan Mektić.Konačnu odluku u vezi sa imenovanjem Cikotića imat će Predsatvnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak, 23. jula. Preporuke Komisije nisu pravno obavezujuće.

Zeleno svjetlo za srpske kadrove. Kadrove u državnim institucijama za koje je nadležno Vijeće ministara. Vijeće ministara ima predsjedavajućeg i devet ministara. Zelena stolica je, po aktuelnom stanju,  za bošnjačkog člana. O kvalifikacijama kadrova bilo je mnogo govora i problema i kad se samo Vijeće ministara formiralo. Oni su imenovali Draška Milinovića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije. Nermin Nikšić smatra da je bolje bilo da smo ostali bez direktora RAK-a.

"Imenovali smo za direktora RAK-a čovjeka koji je od tog istog RAK-a nekoliko puta kažnjavan. Plaćao kazne i on lično i institucija na čijem je čelu bio enormne kazne. Čovjek koji je na čelu RTRS-a bio kada su veličali ratne zločince, sad smo lisici dali da čuva kokoši", tvrdi predsjednik SDP-a.

Darko Ćulum, dugogodišnji direktor policije Republike Srpske, novi je direktor SIPA-e. Nezadovoljni prvenstveno u "Pravdi za Davida". Ako kažem da nema kredibiliteta za novu poziciju u startu ću ga omalovažiti, kaže za Ćuluma bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak. Ovo je klasična trgovina i to nije ništa novo. Izjava Dragana Čovića, predsjednik HDZ-a da je Uprava za indirektno oporezivanje "hrvatska i bit će hrvatska" za Crnadka jeste novo.

"Ja sam bio vrlo iznenađen kad sam vidio tu izjavu. To ne treba tako postavljati. Logično je da predstavnicima određenog naroda pripadaju određene funkcije u određenom mandatu. Ali nijedna funkcija ne bi trebala biti zabetonirana kao funkcija koja pripada jednom narodu", smatra bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Jednom čovjeku, Miloradu Dodiku podređene su tri najznačajnije funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Bosni i Hercegovini.

Brojni analitičari će reći i četiri.

"To se nikada nije desilo još od uvođenja parlamentarne demokratije u BiH. Od sticanja nezavisnosti, 1991. prvi put se desilo da predstavnici jednog naroda drže četiri ključne pozicije. To je jako opasna situacija", zaključuje Almedin Šišić, Inforadar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...