MISTERIJE SVIJETA: Uz pomoć satelitskih snimaka slučajno je otkriven monumentalni podzemni objekt, niko ne zna ko ga je i zbog čega napravio prije više od 2.000 godina…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas na prostor današnjeg Jordana, gdje su arheolozi pronašli veliko otkriće.

Arheolozi su kod drevnog grada Petre u Jordanu pronašli obris ogromne drevne strukture.

Petra se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske kulturne baštine, a riječ je o drevnom gradu s nevjerovatno razvijenim sistemom vodovoda te obiljem prekrasnih helenističkih građevina, uklesanih u okolne stijene. Iako su arheološka istraživanja u Petri počela još davne 1812., arheolozima je donedavno promakla struktura u obliku platforme površine 56 x 49 metara.

Pronašli su je tek snimanjem pomoću satelita i bespilotnih letjelica. Otkriveno je da se na vrhu strukture nalazila jedna mnogo manja platforma, kao i tragovi stubova i prilaznog stepeništa.

Funkcija spomenika još je misterija za koju stručnjaci do danas nemaju odgovor.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...