KRIMINALCI NA SVE SPREMNI: U akciji “Parma 2” Policijske uprave Banja Luka oduzet helikopter

Službenici Policijske uprave Banja Luka provode operativnu akciju kodnog naziva “Parma 2” koja je usmjerena na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta, saopšteno je iz Policijske uprave Banja Luka.

  • Hronika

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

U dosadašnjem toku akcije slobode su lišene dvije osobe G. R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, ugrožavanje sigurnosti, utaja, prevara, falsifikovanje isprave i M. R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i neovlašteno pružanje medicinskih usluga.

Kako navode iz PU Banja Luka, G.R. se sumnjiči da je u maju 2020. godine neovlašteno pristupio Facebook nalogu oštećene osobe te, predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo službenicima PU Banja Luka.

Postoje, također, osnovi sumnje da je G. R. prodao vozilo marke Mercedes ML koje mu je bilo povjereno na čuvanje, trećem licu, pribavivši na taj način protupravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000KM.

U toku 2017. godine, G. R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojima mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje te ih je u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banja Luka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija.

Osoba M. R. sumnjiči se da je u prethodnom periodu izradila diplomu Stomatološkog fakultata u Sarajevu na svoje ime, po kojoj je stekla zvanje master/magistar stomatoloških nauka. Na osnovu diplome, M. R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa te je 2017. godine u Banjoj Luci registrovala stomatološku ordinaciju, u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge, saopšteno je iz PU Banja Luka.

U okviru ovih aktivnosti, slobode je lišena i osoba inicijala S. S.

U toku je pretres na pet lokacija na području Banje Luke koje koriste osumnjičene osobe.

Za sada su pronađeni i oduzeti veća suma novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela.

U sklopu akcije pronađen je i privremeno oduzet helikopter, jer postoje osnovi sumnje da je falsifikovana dokumentacija za njega.

Akcija se provodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Osnovnog suda Banja Luka.

Određene aktivnosti u okviru ove akcije i dalje su u toku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...