GRAĐANI SE PITAJU ZAŠTO NEMA RETESTIRANJA: Stigao odgovor iz Doma zdravlja KS

U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, na području Kantona Sarajevo ukinuta su retestiranja pacijenata kojima je utvrđeno da boluju od Covida-19.

  • Društvo

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Građani koji su nakon 14 dana trebali uraditi dva retestiranja, kako je ranije bila praksa, javili su medijima da im je rečeno da se retestiranja više ne rade. Više se ne vrši ni testiranje prvih kontakata zaražene osobe ukoliko nemaju simptome.

Iz JU Dom zdravlja KS rečeno je za N1 kako smjernice određuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a u njihovom slučaju Zavod za javno zdravstvo KS.

"Javna ustanova Dom zdravlja KS nove smjernice u vezi s testiranjem i retestiranjem pacijenata dobila je 29. juna 2020. godine od spomenutog zavoda i prema njima je obavezna postupati", rekao je za N1 glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić.

Prema novim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, retestiranje osoba koje su imale pozitivan test, nije nužno za otpust iz izolacije. Ovo je učinjeno zbog otežanog rada laboratorija, ograničenih sredstava itd.

Kod osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus, a koje nisu razvile simptome bolesti, smatraju se zdravima 15 dana nakon utvrđivanja postojanja virusa u tijelu. Kod osoba koje su razvile simptome, bez obzira na težinu kliničke slike, smatra se da su zdrave najmanje 10 dana nakon pojave simptoma, plus tri dana nakon što simptomi nestanu.

Retestiranja se vrše i dalje kod osoba koje i nakon utvrđenog perioda imaju simptome, poput kašlja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...