SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Asfalt odlazi u povijest, pogledajte po kakvoj ćemo se podlozi uskoro voziti… (VIDEO)

Ovakvi putevi traju duže te imaju manje pukotina od onih napravljenih uobičajenim asfaltom.

  • Auto

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 0

Kompanija "MacRebur Ltd" razvila je postupak pretvaranja plastičnog otpada u materijal koji može zamijeniti dio bitumena. On se koristi u pripremi asfalta za saobraćajnice. Bitumen se dobiva preradom nafte, crna je, viskozna i ljepljiva tekućina koja veže materijale poput kamena i pijeska, stvarajući asfalt.

"MacRebur Ltd" je kompanija sa sjedištem u Škotskoj te je razvila postupak pretvaranja kućnog i komercijalnog plastičnog otpada u površinu ceste. Direktor kompanije Toby McCartney promovirao je nedavno ideju asfaltiranja plastikom u okrugu Hillsborough na Floridi.

Rekao je da njihov proces koristi zajedničke karakteristike plastike i bitumena, jer bitumen dolazi iz istog ulja kao i plastika. McCartney je dodao da su "MacReburove" plastične ceste stabilnije od klasičnih saobraćajnica i ne ispuštaju sitne čestice u okoliš, poput asfalta, u koji je ugrađena guma.

– Mi smo zeleniji, ekološki smo prihvatljiviji – rekao je.

"MacReburove" tzv. plastične ceste već se koriste na brojnim lokacijama širom svijeta (Velika Britanija, Bahrein, Australija…), a nerijetko i kao privatne ceste te parkirališta. "MacReburova" plastična cesta koristi se čak i za trkaće staze te piste aerodroma.

"MacRebur" je u Sjedinjenim Državama izgradio jedan put od plastičnog otpada, smješten na kalifornijskom Univerzitetu San Diego, i želi graditi više, posebno na Floridi.

McCartney je dodao da plastični putevi traju duže te imaju manje pukotina od onih napravljenih uobičajenim asfaltom. Također, dobra strana ovih cesta je i činjenica da kao materijal koriste plastiku, koju dosad niko nije reciklirao.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...