"SB" NA LICU MJESTA: Otvorena izložba "Brave New World", u fokusu su vanzemaljci i... (FOTO)

Izložba je inspirisana tematikom istoimenog klasičnog utopijskog romana Aldousa Huxleya iz 1932. godine.

  • Kultura

  • 17. Jul. 2020  18. Jul. 2020

  • 0

Izložba skulptora Marka Frančeševića pod nazivom "Brave New World" otvorena je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu, prenosi Klix.

Izložba inspirisana tematikom istoimenog klasičnog utopijskog romana Aldousa Huxleya iz 1932. godine, postavlja pitanje da li smo i sami na pragu formiranja novih civilizacijskih vrijednosti, koje su anomalije koje prate ovakav proces, te kako mi kao individue možemo da odgovorimo na duhovne izazove koji su postavljeni pred nas u ovom turbulentnom historijskom razdoblju.

U skladu s epidemiološkom situacijom, ljubitelji umjetnosti koji su imali želju pogledati izložbu poštovali su mjere predostrožnosti, nosili maske i držali distancu. Ipak, bilo je i onih koji su se željeli fotografisati s autorom izložbe, nakon što su pogledali njegove radove.

Frančešević je pojasnio da kroz svoja djela govori o tihom začeću novog svijeta, svijeta koji svoj domet opravdava u napretku, svijeta koji daje život novim idejama o sociološkom, religijskom i kulturološkom preispitivanju pod okriljem ideje o jednom općeprihvaćenom liberalizmu.

Vanzemaljci, časne sestre i životinjski prikazi ljudi, samo su dio onoga što su posjetioci večeras mogli vidjeti u postavci ove izložbe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...