NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE NELSON MANDELA: Ovo je njegovo pismo građanima Bosne i Hercegovine iz 2006. godine...

Na današnji dan 1918. godine u mjestu Mveza rođen je Nelson Mandela, koji je život posvetio borbi za slobodu, ravnopravnost i rasnu jednakost.

  • Jeste li znali

  • 18. Jul. 2020  18. Jul. 2020

  • 0

Odlukom Ujedinjenih naroda, Dan Nelsona Mandele zvanično se obilježava od 2009. godine. Mandela je proveo i 27 godina života u zatvoru zbog kritikovanja vlasti koje su provodile apartheid, a umro je u decembru 2013. godine u 95. godini.

U julu 2006. godine, Mandela je primio nagradu Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara - “Mostar Peace Connection“.

Mandela je tom prilikom kroz pismo zahvale Centru za mir uputio poruke građanima Mostara i Bosne i Hercegovine. Sadržaj Mandelinog pisma prenosimo u nastavku:

"Želio bih da zahvalim Centru za mir i multietničku saradnju iz Mostara i građanima Bosne i Hercegovine što su me izabrali da budem laureat mirovne nagrade 'Mostar 2006'.

Iako sam primio mnogo nagrada za svoj doprinos očuvanju mira u svijetu, bio sam ugodno iznenađen kada sam saznao da su ljudi iz Vaše zemlje odlučili da mi ukažu ovu čast.

Iskreno me raduje ukoliko sam na bilo koji način inspirisao ljude Bosne i Hercegovine, koji su pretrpjeli mnoge patnje, da nastave s radom na pomirenju i uspostavljanju trajnog mira.

Južna Afrika je udaljena od Vaše zemlje, ali mi smo ujedinjeni u globalnoj borbi za mir, koji, bez obzira na sve, nema alternative.

Naši zajednički ciljevi moraju biti pomirenje i koegzistencija različitih kultura, religija i rasa.

Ovo je moja poruka građanima Bosne i Hercegovine i želio bih još jednom da im zahvalim na ovoj nagradi."

(Vijesti.ba)         

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...