RAT U LIBIJI NA KRITIČNOJ TAČKI: Vojni konvoj Vlade u Tripoliju pomognut turskim "partnerima" napreduje prema istoku, gdje se svi nadaju ulasku u rat Egipta!

Vojno-političke u Libiji, nakon nekoliko nedjelja u kojima su linije fronta mirovale, ponovo su se zaoštrile i izvjestiteji sa terena najavljuju novu, do sada najžešću i najmasovniju etapu rata u ovoj zemlji. Nagovještaj takvog scenarija su masovni pokreti trupa vlade u Tripoliju (GNA) koji se iz grada Misrate duž Mediternske obale kreću prema gradu Sirte, glavnom centru pobunjeničkih snaga pod komandom generala Khalifa Haftara.  

  • Svijet

  • 19. Jul. 2020  

  • 0

U konvoju se nalazi više od 200 oklopnih vozila, a osnovni cilj GNA, pomognute turskim vojnim saveznicima je osvajanje grada Sirte, kao i zračne luke Jufre. U Sirtu se, prema vijestima koje stižu, vrše velike pripreme za odbranu grada.

Da bi mogla uslijediti velika ofanziva GNA i njenih saveznika, turske vojske i islamskih dobrovoljaca na istočne dijelove Sirije, moglo se pretpostaviti prije dva dana kada su vlasti Istočne Libije (pod kontrolom LNA) posjetile Egipat i zatražile od predsjednika Abdel Fattah al-Sisija da uputi vojsku u susjednu državu. 

Al-Sisi je prije nekoliko nedjelja obilazeći vojnike u vojnoj bazi smještenoj na granici sa Libijom kazao kako je grad Sirte "crvena linija preko koje vojska lojalna vlastima u Tripoliju ne smije preći", u protivnom će Egipat vojno intervenirati.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je osudio vlast  u Kairu zbog podrške koju pruža "Haftarovim pučistima u Libiji", čime, kako je rekao, "sudjeluju u nelagalnim  procesima". Erdogan je prozvao  i Ujedinjene Arapske Emirate za koje je kazao da se u Libiji ponašaju "piratski".

Da podsjetimo, vojsci međunarodno priznate libijske Vlade sa sjedištem u Tripoliju, GNA, od prije nekoliko mjeseci Turska je stavila na raspolaga je velike vojne potencijale, a angažirala je i veliki broj (pominje se brojka od nekoliko hiljada) pripadnika različitih islamističkih skupina sa bliskoistočnih  ratišta. Istovremeno, na strani pobunjeničke LNA kojom zapovijeda nekadašnji Gaddafijef general Haftar, su ruski plaćenici iz poznate Wagner grupe, bliske ruskom predsjendiku Vladimiru Putinu. Haftarovu LNA podržavaju Egipat, Ujedinjeni Emirati i Francuska, dok je na strani Vlade nacionalnog dogovora (GNA) otvoreno stala Turska, nešto diskretnije Katar, a simpatije prema vlastima iz Tripolija pokazuje i Italija.

(SB, Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...