JEDNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Arheolozi su sasvim slučajno iskopali drevni objekt, ispostavilo se da je riječ o piramidi staroj gotovo kao i one u Egiptu…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Ovoga puta naša pričom odlazimo u daleki Kazahstan.

Arheolozi su u zabačenom dijelu kazahstanske stepe pronašli nešto čemu se ni u snu nisu nadali.

Riječ je o doista neočekivanom pronalasku ostataka stepenaste piramide.

Pronalazak raskošne grobnice, stare najmanje 3.000 godina, koja se nalazi blizu grada Karagande u centralnom Kazahstanu, baca novo svjetlo na povijest gradnje piramida.

Građevina zauzima površinu od 15 x 14 metara, a u sredini se nalazi mauzolej za koji se vjeruje da je posljednje počivalište nekog velikog kralja ili plemenskog vođe. Nažalost, grobnica je opljačkana te su u njoj ostali samo jedan nož, komadići keramike i nekoliko bronzanih predmeta.

Grobnica je izgrađena isključivo od zemlje i kamena. Iako se u nekim medijima spominje da je to čini starijom od onih u Egiptu, to nije sasvim istonito, jer je najstarija egipatska piramida stara oko 3.700 godina. Nadalje, građevina je visoka svega oko dva metra te se izgledom znatno razlikuje od onih u Egiptu. No, to ne umanjuje njenu vrijednost.

Riječ je o specifičnoj kulturi koju se tek nedavno počelo znanstveno istraživati, a ono što je do danas pronađeno, baca novo svjetlo na gradnju drevnih piramida.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...