PRVI PUT NAKON SREBRENICE: Uskoro u proceduri rezolucija kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru...

Uskoro se očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

  • Društvo

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Kako se navodi u saopćenju, Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau, i Brian Masse, član kanadskog parlamenta, nazvali su zločin u Prijedoru jedino ispravnim imenom - genocid.

U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada sa ministrom Ahmedom Hussenom, on je jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije je član kanadskog parlamenta i sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici Brian Masse, također, zločin u Prijedoru imenovao genocidom, navode iz Instituta.

"Značaj ove rezolucije je u tome što će se, pored Sreberenice, prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru. Zločin u Prijedoru koji je nauka odredila kao genocid, podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini, uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru. Ali, ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopšte dirnuli jeste politički projekt u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH, projekt "Velika Srbija", koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, da se teritorija jedne međunarodno priznate države može djeliti", navode iz IGK-a.

Poručuju da je pamtiti Prijedor i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, prekrajanja historijskih, sudskih i naučnoistraživačkih činjenica, koje, umjesto negiranja, trebaju biti put katarze i traženja oprosta od žrtve.

Kako navode iz IGK-a, predviđeno je da se rezolucijom 20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom aprila, koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom brobe protiv genocida, i genocid u Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada uskoro će početi razgovore s liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. Također su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno s genocidom u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...