IDEJA SEBASTIANA KURZA: Vlada Austrije pod žestokim kritikama jer želi uvesti nadzor nad muslimanima

Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavlja nacizam i islam.

  • Svijet

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 1

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog "političkog islama".

Riječ je o inicijativi koju je prethodna vlada Austrije najavila još u januaru ove godine, a brojne nevladine organizacije su osudile takav antiislamski stav tadašnje radikalne desničarske politike, javlja Anadolija.

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacijski centar biti osnovan s ciljem prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motiviranog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata takozvanog “političkog islama“.

Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, grupa za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika partije Zelenih, koalicionog partnera u austrijskoj vladi.

Zvanični Beč tim centrima želi nadzirati rad svih muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati.

Prvi i jedini dokumentacijski centar u Austriji osnovan je 1963. godine u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama.

Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavlja nacizam i islam.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...