NAJGORI JE PLAVI EKRAN SMRTI: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih Windowsi smrzavaju i ne rade ispravno, evo kako ih riješiti…

Koliko vam se puta računar s Windowsima potpuno smrznuo ili sam ponovno pokrenuo? Problemi s PC računarom koji rezultiraju ovim simptomima svaki radni dan mogu odužiti u nedogled. Pred vama je pet najčešćih uzročnika problema i savjeta kako ih se riješiti.

  • HiTec

  • 21. Jul. 2020  

  • 0

Manjak resursa

Jedan od razloga zašto PC s Windowsima odjednom 'staje' je manjak resursa koji omogućavaju neprestani rad, a to su RAM (memorija) i procesor, odnosno CPU. Vaš kompjuter sve programe pohranjuje u RAM, a ako mu ponestane RAM-a, počet će pisati po vašem disku. Da biste riješili taj problem, promijenite postavke virtuelne memorije unutar kontrolne ploče Windowsa 10. Brzinu rada uz manjak RAM-a može malo ubrzati korištenje SSD-a, no ono i dalje osjetno usprava rad sa računarom.

Da biste riješili ovaj problem, otvorite Task Manager sa Ctrl+Shift+Esc, prebacite se na karticu Processes i poredajte stupad Memory kako biste otkrili koji program troši najviše memorije. Ako želite 'osloboditi' više resursa, zatvorite program koji uzima najviše memorije, odnosno koji se nalazi na samom vrhu liste.

Slična priča je i sa korištenjem CPU-a. Teške operacije poput enkodiranja videa u HD-u jako troše procesor. Sistem bi tokom obrade podataka mogao doslovno stati dok procesor pokušava obraditi gomilu podataka. Gašenjem programa koji troše CPU mogi biste olakšati rad i ubrzati proces obrade.

Nekompatibilnost hardvera

Ako neka komponenta unutar vašeg računara nije potpuno kompatibilna s vašom verzijom Windowsa, moguće je da će stvoriti probleme sa stabilnošću sistema. Hardverski problemi u pravilu rezultiraju u rušenju Windowsa ako OS nema niti jednu drugu dostupnu opciju, no češće će stvoriti tipični simptom smrznutog ekrana.

Kad vam se sljedeći put desi ovaj problem, razmislite o nedavnim instalacijama hardvera - jeste li donijeli novi printer, tipkovnicu ili USB disk koji bi mogli uzrokovati problem. Također, ako imate neki stari komad hardvera, moguće je da za njega uopće ne postoji podrška, što znači da ga morate zamijeniti novim.

Driveri

Čak i ako neka komponenta u vašem PC-ju ne uzrokuje kvar koji smrzne sistem, moguće je da iza havarije stoji loš driver. Driveri su jednostavni softver koji sistemu omogućava rad sa određenim hardverom, objašnjava Makeuseof.

Problemi s registryjem

Registry je baza podataka u koju Windows pohranjuje detaljne informacije o sistemu i konfiguraciji. Kad instalirate ili izbrišete softver, promijenite postavku ili sami uredie Registry, Windows će to zapamtiti.

Registry u većini slučajeva radi bez korisničke intervencije, što znači da ako želite ispravan kompjuter morate izbjegavati 'čistače Registryja' koji su u većini slučajeva beskorisni, a u nekoliko slučajeva i vrlo opasni. Ako je vaš Registry toliko oštećen da uzrokuje rušenje Windowsa, jedino što možete napraviti je ponovno instalirati operativni sistem.

Malware

Malware, zajedničko ime za sve viruse, spyware, crve i ostale računalne infekcije, objedinjuje zlokobni softver koji želi nanijeti štetu vašem sistemu. Svi malwarei ima jednu zajedničku osobinu - preuzimanje kontrole nad vašim računarom.

Jednostavno rješenje za ovaj problem je pokretanje besplatne verzije Malwarebytesovog antivirusa ako želite provjeriti je li vaš PC inficirano.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...