REZULTATI OBEĆAVAJU: Ovo je sve što trebate znati o vakcini protiv korone koju razvijaju na Oxfordu

Rezultati ispitivanja su obećavajući, a ukoliko sve prođe prema planu, vakcina bi mogla biti spremna za izlazak na tržište početkom naredne godine

  • Zdravlje

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 0

Univerzitet u Oxfordu razvio je vakcinu protiv koronavirusa, a ispitivanja pokazuju da je vakcina sigurna i izaziva imunološku reakciju kod onih koji je prime.

Vakcina je do sada ispitana na 1,077 ljudi, a imuni sistem na vakcinu reaguje onako kako bi trebao, odnosno razvojem antitijela i T-ćelija, čiji je zadatak borba protiv virusa.

Naziv vakcije je ChAdOx1 nCoV-19, a na njenom razvoju se radi nezabilježenom brzinom. Naučnici su vakcinu razvili tako što su genetički izmijenili virus koji uzrokuje običnu prehladu u čimpanzama.

Taj virus je izmijenjen na mnogo načina, a jedna od izmjena je osigurala da vakcina ne može uzrokovati bolest kod ljudi. Virus su izmijenili i tako da genetski “liči” na koronu. Zahvaljujući sličnosti koronavirusu, vakcina može obučiti naše tijelo kako se boriti protiv njega.

Profesor Andrew Pollard, član istraživačkog tima na Oxfordu, za BBC je prokomentarisao razvoj vaccine.

- Jako smo zadovoljni sa rezultatima s obzirom na to da vidimo razvoj antitijela kao i T-ćelija. Rezultati su jako obećavajući. Ključno je pitanje da li vakcina radi, da li nudi zaštitu. To je igra čekanja”.

Rezultati dosadašnjeg ispitivanja pokazali su da je 90% ispitanika razvilo neutralizirajuća antitijela nakon jedne doze.

Što se tiče nuspojava, 70% ispitanika je nakon primanja vakcine razvilo temperaturu ili glavobolju. Međutim, riječ je o kratkotrajnim nuspojama koje se mogu otkloniti paracetamolom. 

U sklopu naredne faze istraživanja, još 10 hiljada ljudi postat će dio ispitivanja u Velikoj Britaniji. Ispitivanje će se proširiti i na druge zemlje u kojima je viši nivo prisutnosti korone, kao što su SAD i Brazil. Ako sve prođe po planu, ispitivanja bi mogla biti završena do kraja ove godine.

Vakcina koju su razvili istraživači s Oxforda nije jedina koja je pokazala obećavajuće rezultate. Naučnici u američkog kompaniji Moderna, kao i kompanije BioNtech i Pfizer, razvili su vakcinu koja je pokazala slične rezultate. Kliničko ispitivanje trenutno prolaze čak 23 različite vakcine širom svijeta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...