SUMANUTE OPTUŽBE MOSTARSKOG HDZ-a: „CIK pokušava katolicima ukrasti Božić“

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar smatra neprihvatljivim raspisivanje lokalnih izbora za grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave, a kao jedan od ključnih razloga svog protivljenja, navodi činjenicu da bi se lokalni izbori u Mostaru trebali održati „samo pet dana prije velikog katoličkog blagdana Božića“, čime se, smatra mostarski HDZ, „narušava pravo svih katolika koji će biti uključeni u izborni proces“.

  • Mini market

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

- Bez obzira na to što je cijelom svijetu poznato da je Bosna i Hercegovina država tri naroda i tri monoteističke religije, Središnje izborno povjerenstvo, izgleda, to zaboravlja ili, još gore, ignorira pa svojom odlukom o raspisivanju izbora za 20. prosinca, pet dana prije velikog katoličkog blagdana Božića, narušava prava svih katolika koji će biti uključeni u izborni proces, na slavljenje Božića, jer će u to vrijeme morati pratiti aktivnosti ovog izbornog ciklusa. Možda je to i razlog pa da eventualna ponovljena brojanja u Centru za brojanje i sve ono što je, prema kalendaru aktivnosti, predviđeno za tjedan nakon izbora, budu po mjeri većinskog naroda ili religije - navodi se u saopćenju Gradskog odbora HDZ-a Mostar.

Naravno da se u pozadini ovog saopćenja krije očigledna namjera opstruiranja organizacije svih lokalnih izbora, pa i onih u Mostaru, što je HDZ dva-tri dana ranije jasno demonstrirao na sjednici Doma naroda na kojoj je blokirao usvajanje budžeta državnih institucija, što je ključni preduvjet da bi CIK mogao raspisati izbore.

U pozadini ove blokade HDZ-a krije se "kupovina vremena". Hrvatska demokratska zajednica bijesna je zbog odluke Predstavničkog doma da smijeni neke članove CIK-a te da imenuje nove, čime su HDZ i SNSD izgubili političku kontrolu nad CIK-om.

Važno je napomenuti da su smijenjeni članovi CIK-a Branko Petrić i Novak Božičković podnijeli tužbu Sudu BiH nadajući se da bi Sud mogao poništiti odluku Predstavničkog doma te Petrića i Božičkovića vratiti u CIK. 

HDZ čeka presudu Suda BiH i sve do tada izmišljat će razne razloge kako bi blokirao usvajanje budžeta i raspisivanje lokalnih izbora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...