POTRESNA PRIČA O STRADANJIMA: U Centru za kulturu premijerno odigrana predstava "Hadžera" (FOTO)

Hadžera je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara…

  • Kultura

  • 24. Jul. 2020  24. Jul. 2020

  • 0

Multimedijalni performans "Hadžera", koji govori o dvije paralelne priče, jednoj iz 1942., a drugoj iz 1995. godine, večeras je premijerno odigran u Centru za kulturu i mlade Sarajevo. Performans "Hadžera" je spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja bošnjačkog naroda u ratovima koji su zadesili naše prostore. Sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme stradanja bošnjačkog naroda iz cijele Bosne i Hercegovine.

 Autor teksta je Kasim Ćustović, režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić. Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM, pod vodstvom Damira Kusture, Brižite Karabašić i Zulejhe Kečo.

 Hadžera je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara…

Priča je ovo o prekinutim nadanjima, snovima, zaustavljenim koracima. Dvije čiste duše se susreću negdje gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedajući svoje patnje i stradanja svakome ko želi da ih sluša.

Ljutović je objasnio kako je ovu predstavu važno igrati i pokazati budućim generacijama, kako bi se ljude podsjetilo šta se ovdje desilo i upozorilo da se takvo nešto nikada više ne smije ponoviti.
Glumačka postava predstave je u više navrata istakla kako su vrlo sretni jer mogu sudjelovati u ovakvom projektu, u kojem imaju priliku publici još bliže dočarati naše sudbine, ljude, iskustva...

 "Iako je za sada teško govoriti o narednim igranjima predstave, zbog epidemiološke situacije, volio bih kada bi se 'Hadžera' ispriča i pred publikom u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj... Nema ni smisla pričati ovu priču isključivo tamo gdje se zna i svjedoči šta se desilo u Srebrenici, Foči, Višegradu... Ovakvu priču treba ispričati tamo gdje se genocid i zločini negiraju i poriču", objasnio je Kustura.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...