LIJEČI SVE OSIM SMRTI: Otkrijte čudotvorna svojstva biljke koju u mnogim zemljama smatraju svetom…

Njezin latinski naziv Salvia u prijevodu znači „spasiti“.

  • Zdravlje

  • 25. Jul. 2020  

  • 0

Hiljadama godina kadulja (lat. Salvia officinalis) je bila ne samo važan začin u kuhinji nego i biljni lijek tradicionalne medicine.

Njezin latinski naziv Salvia u prijevodu znači „spasiti“, zato se često kaže „spasiteljica kadulja“.

Ova mediteranska biljka bogata je vitaminima A, B, C i K, a sadrži i hlapiva ulja, flavonoide, fenolnu kiselinu…

Sadrži i ljekovitu ružmarinsku kiselinu, koja djeluje kao antioksidans te smanjuje upalne reakcije u tijelu.  

Ljekovita svojstva kadulje odnose se na vrlo široki spektar oboljenja – od demencije i lošeg pamćenja, preko ublažavanja PMS-a i drugih ženskih tegoba, pa sve do liječenja dijabetesa.

Poznato je da čaj od sušene kadulje, među ostalim, potiče probavu i apetit, ublažava menstrualne tegobe kod žena, smiruje infekcije u usnoj šupljini, ublažava grlobolju, smanjuje pretjerano znojenje, djeluje kao prirodni diuretik i čisti organizam od toksina.

Kadulja čisti i sluz iz vašeg organizma te vas na taj način također štiti od bolesti. 
 

Dobrobiti čaja od kadulje
 

Ublažava PMS, bolne menstruacije i simptome menopauze: kadulja sadrži fitoestrogene koji normaliziraju menstrualni ciklus kod žena (ne preporučuje se trudnicama), a pomaže i kod tegoba menopauze - smanjuje valunge i noćno znojenje, nesanicu, vrtoglavicu i srčane palpitacije.
 

Smanjuje upalne procese i čuva stanice od oštećenja: zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, ova moćna biljka smanjuje upalne procese u tijelu, djeluje protiv slobodnih radikala te sprečava ozbiljna oštećenja stanica koja vode do težih oboljenja.
 

Pomaže kod demencije:

kadulja djeluje tako da poboljšava koncentraciju i moždane funkcije kod osoba oboljelih od demencije. Usto, potiče budnost i osjećaj zadovoljstva.
 

Čuva zdravlje usne šupljine:

kadulja ublažava tegobe vezane uz oboljenja desni, poput gingivitisa, te snaži vaše zube. 
 

Ublažava simptome dijabetesa:

studije su pokazale da kadulja normalizira razine glukoze u krvi. Ona može djelovati i preventivno, odnosno može znatno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 tako što snižava razine glukoze u plazmi kod osoba koje imaju povećan rizik od obolijevanja.
 

Pridonosi smanjenju tjelesne težine:

kadulja pomaže u borbi protiv pretilosti tako što inhibira apsorpciju masnoća u gušterači, što u konačnici vodi do smanjenja ukupne tjelesne težine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...