MOSKVA U PANICI: Amerikanci imaju dokaze da Rusija šalje novu opremu plaćenicima u Libiji...

Vojska Sjedinjenih Američkih Država navodi kako izgleda da Rusija šalje dodatnu vojnu opremu svojim plaćenicima u Libiji, među kojima su i oni u spornom gradu Sirte, čime krši embargo na uvoz oružja, javlja "Al Jazeera English" pozivajući se na agencije.

  • Svijet

  • 25. Jul. 2020  25. Jul. 2020

  • 0

Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) objavila je kako postoji mnogo dokaza iz satelitskih fotografija ruskih vojnih teretnih aviona, uključujući IL-6, kako donose opremu borcima iz ruske privatne vojne kompanije "Wagner Group".

"Snimci pokazuju širok obim ruskog djelovanja", rekao je brigadni general američke vojske Gregory Hadfield, zamjenik obavještajnog direktora AFRICOM-a.

"Oni i dalje pokušavaju unaprijediti svoju situaciju u Libiji. Ruska oprema za zračne snage, uključujući jedinice SA-22, prisutna je u Libiji i njome operiraju Rusi, članovi "Wagner Groupa" ili njihovi saradnici. Snimci, također, pokazuju prisustvo vozila "Wagnera" i ruskih oklopnih vozila koja su otporna na mine i zaštićena od zasjede u Libiji. To sve ukazuje na namjeru održivih borbenih operacija."

Više od 1.200 plaćenika

Libija je upala u haos 2011. godine, kada je, uz pomoć NATO-a, svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Naftom bogata afrička država od tada je podijeljena, sa međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva u prijestolnici Tripoliju, dok odmetnuti vojni komandant, penzionisani general Khalifa Haftar vodi Libijsku nacionalnu armiju sa sjedištem u Bengaziju, na istoku države.

Haftar ima podršku UAE-a, Rusije i Egipta, dok je Turska uz Vladu nacionalnog jedinstva.

Tokom maja, u javnost je procurio američki izvještaj u kojem se navodi kako je ruska kompanija "Wagner Group" razmjestila 1.200 plaćenika u Libiji kako bi pomogla Haftarove snage.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...