"DRAGI MOJ BOSANAC I HERCEGOVAC...": Otvorena izložba Alise Teletović u Centru za kulturu Mostar, pogledajte kako je bilo... (FOTO)

Izložba slika autorice Alise Teletović pod nazivom "Dragi moj Bosanac i Hercegovac probudi se" otvorena je u petak, 24. jula u Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2020".

  • Kultura

  • 25. Jul. 2020  25. Jul. 2020

  • 0

U Centru za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, sinoć je otvorena izložba slika „Dragi moj Bosanac i Hercegovac, probudi se“ autorice Alise Teletović.

Autorica je istakla da je ovako nazvala izložbu zato što smatra da treba da živimo, jer život kratko traje i jako se brzo potroši.

    alt alt alt alt alt alt  

Alisa Teletović, još kao djevojčica sa svojih 11 godina počela je da slika apstraktne slike i postaje snažni i samonikli talent, najmlađa umjetnica u Jugoslaviji. Rođena je u Banja Luci, a veći dio života provela je u Mostaru. Sticajem ratnih okolnosti, kao tinejdžerka od 18 godina odlazi u daleku Australiju, gdje započinje novi život 1994. godine.

Od 2011. godine, živi i stvara u BiH (Sarajevo). Učestvovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, te je dobitnica mnogih nagrada. Sinoćnja izložba prikazuje umjetnički izraz slikarice nastao u vrijeme izolacije izazvane koronavirusom, a predstavlja odraz izolovanosti kako autorice, tako i cjelokupnog bh društva, ali i svojevrsnu nadu kakvo bh društvo autorica vidi, a potom i priželjkuje, odnosno kakvom bh društvu se nada. 

Posebnu notu i doživljaj prilikom otvaranja izložbe dalo je čitanje poezije mlade bh pjesnikinje dr.sc. Melide Travančić, koja ima 7 neobjavljenih knjiga, od toga 3 knjige poezije koje su više puta nagrađivane. Travančić je napisala niz pjesama nastalih, takođe, u izolaciji koje je ovom prilikom predstavila mostarskoj publici. Zatim je čitala dnevničke bilješke koje idu ka tome da postanu jedan roman, a na kraju je čitala i pjesme iz svoje nagrađene knjige „Sjenka u sjenci“, koja je objavljena koncem 2019. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...