MAKEDONCI I DANAS OPLAKUJU ŽRTVE: Zaljuljalo se u 5 sati i 17 minuta, u svega nekoliko sekundi poginulo je 1.000 ljudi, grad je zbrisan s lica zemlje, a onda...

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 26. Jul. 2020  26. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 1963. godinu, kada je, na današnji dan u 5.17 minuta zabilježen razorni zemljotres koji je opustošio Skoplje.

Zemljotres u Skoplju 1963. bio je potres magnitude 6,1 prema Richteru u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi, njih oko 3.000 bilo je ozlijeđenih, a oko 200.000 ljudi ostali su beskućnici. Zemljotres je uništio između 75 i 80 posto grada.

Podrhtavanje je trajalo 20 sekundi i osjetilo se duž većine doline rijeke Vardar.

Vijest je rano ujutro 26. jula 1963. prenio iz Skoplja u Beograd, dopisnik „Politike“ Jovan Popovski, a odatle su tu vijest preuzele druge agencije.

Nekoliko dana nakon potresa, 35 zemalja zatražilo je od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da na svoj dnevni red uvrsti pomoć za Skoplje. Pomoć u obliku novca, medicinskih, inženjerskih i građevinskih timova, kao i u namirnicama ponudilo je čak 78 država.

Francuska je poslala radnike koji su pomagali u izvlačenju stanovnika koji su ostali zarobljeni pod ruševinama. SAD, Švedska i Rumunjska osigurale su zdravstvenu pomoć, Sovjetski savez poslao je dovoljno materijala za izgradnju, dok su Velika Britanija, Čehoslovačka, Finska, Italija, Meksiko, Norveška i Poljska poslali montažne stanove za zbrinjavanje onih koji su ostali bez svega.


Gotovo 80 zemalja na različite načine uključile se u akciju obnove. Činjenica kako je socijalistička Jugoslavija na čelu sa Josipom Brozom Titom bila politički nesvrstana zemlja između NATO-a i Sovjetskih satelita, samo je još više potaknula entuzijazam sa svih strana, koji je bio rastao i na poštovanju kojeg su imali prema Titu.


(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...