PANIKA U BOEINGU: Hitno prizemljeni svi avioni, motori se sami gase, čak i u letu…

Boeingov popularni i vrlo korišteni putnički zrakoplov 737 nikako da se riješi problema s kvalitetom izrade.

  • HiTec

  • 26. Jul. 2020  

  • 0

Nova verzija Max već je mjesecima prizemljena zbog dvije velike nesreće uzrokovane pogrešnim radom senzora i softvera za automatsko poravnanje zrakoplova (MCAS), a pandemija koronavirusa prizemljila je i velik broj starijih modela Boeinga 737.

Sada, nakon nekoliko mjeseci stajanja na parkiralištima i u hangarima, zrakoplovne su kompanije ponovno počele vraćati 737 u upotrebu, da bi se dogodila četiri slična slučaja. Avinoma se, naime, iznenada ugasio jedan od motora. U najmanje jednom slučaju to se dogodilo u letu, a u svima se, srećom ugasio samo po jedan motor i bilo je moguće ponovno pokrenuti ga.

Međutim, otkriveno je da je svim problemima uzročnik bio isti. Zahrđali ventil zraka na motorima koji se neko vrijeme nisu koristili blokirao je u otvorenom položaju, što je dovelo do gubitka zraka potrebnog za rad motora, te njihovog gašenja. Američka agencija za avijaciju FAA odmah je izdala upozorenje i naredila inspekcije svih Boeinga 737 i spomenutih ventila. Na pregled će morati svi avioni koji nisu letjeli sedam ili više dana u nizu, te koji nakon pauze nisu odradili najmanje deset letova.

Dogodi li se da ventili zakažu na oba motora, moguće je da se ponovno dogodi katastrofa, pa u FAA ne žele riskirati. Procjenjuju da bi ovim problemom moglo biti zahvaćeno ukupno oko 2.000 aviona Boeing 737 svih tipova, od 737-300 do 737-900.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...