HRVATSKI NOVINAR, VLADO VURUŠIĆ, OTKRIVA: Vučić nabavlja američke bombardere i priprema destruktivnu ideju koja bi mogla uzdrmati regiju!

Vučić očajnički želi rastegnuti i odgoditi ono što je konačni cilj dijaloga - međusobno priznavanje Srbije i Kosova, piše ugledni hrvatski novinar Vladi Vurušić (Jutarnji hr) u analizi koju prenosimo u cijelosti.

  • Regija

  • 26. Jul. 2020  26. Jul. 2020

  • 9

alt

Piše: Vlado VURUŠIĆ

Kakva će biti sudbina dijaloga Srbije i Kosova, koji se nedavno nastavio nakon gotovo 20 mjeseci pauze (izbori u obje zemlje, korona, vrludanje Bruxellesa)? Hoće li nastavak dijaloga na najvišoj razini početkom rujna u Bruxellesu - kad na red dolazi teška tema: imovina, pogotovo Trepča, elektrosustav, Gazivode i slično - dati rezultate ili je već počela određena destrukcija, pogotovo iz Beograda?

Posljednjih dana srbijanski političari i provučićevski mediji pišu da je Priština zadala "udarac temeljima dijaloga". Riječ je o tome da je premijer Avdullah Hoti izjavio kako Kosovo neće prekidati kampanju za prijam u međunarodne organizacije, a u Beogradu, pak, kažu kako je obustavljanje tog procesa "preduvjet za nastavak dijaloga".

No, čini se da je to hvatanje za slamku kako bi se nastavak dijaloga odgodio jer Srbija trenutačno, iz njezine perspektive, ne stoji baš sjajno. Naime, čini se da je tema razmjene teritorija ili, kako se to eufemistički kaže, "korekcije granica" definitivno pokopana, što je za Aleksandra Vučića težak udarac.

On stoga nastoji na stol vratiti temu Zajednice srpskih općina koja bi se osnovala na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo. Riječ je o svojevrsnoj kosovskoj Republici Srpskoj, ali baš stoga što toliko podsjeća na srpski entitet u BiH ta se ideja nikome ne sviđa jer su svjesni da bi time i Kosovo postalo nefunkcionalno na istovjetan način kao i BiH.

Vučić očajnički želi rastegnuti i odgoditi ono što je konačni cilj dijaloga - međusobno priznavanje dviju država. No, sada se očito u Vučićevoj taktici za novu rundu dijaloga pojavila nova strategija koja može "zatalasati", ali je i vrlo rizična jer se ne zna kako će Bruxelles i SAD na nju reagirati.

Naime, na nedavnom sastanku Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, u Banjoj Luci bačena je kost koja može zakomplicirati odnose ne samo oko dijaloga Srbije i Kosova, nego i uvući cijelu regiju u taj proces.

Dodik je kao usput, a riječ je očito o režiranoj igri koja je, moguće, potaknuta iz nekih drugih zainteresiranih centara moći, predložio da Srbija koristi "adut RS-a" u temi Kosova, odnosno da se o statusu RS-a progovori na srpsko-kosovskom dijalogu u Bruxellesu!?

No, kako smo već rekli, u Bruxellesu se ne vode pregovori o statusu Kosova, nego se radi o "dijalogu o normalizaciji odnosa", tako da nitko u EU neće stavljati na dnevni red pitanje statusa RS-a, pogotovo kada to zvuči kao očajnička ucjena koja zaudara na daljnju destabilizaciju regije. No, čini se da bi Vučić mogao, ako se osjeti stjeran u kut, povući i to pitanje.

Naime, jedan od ključnih razloga zašto EU ne pristaje na "korekciju granica", odnosno podjelu Kosova (podsjetimo, kalkulira se da su Vučić i novi haški osumnjičenik, predsjednik Kosova koji je trenutačno izvan igre Hashim Thaçi, usmeno dogovorili da bi područje sjeverno od rijeke Ibar išlo Srbiji, a zauzvrat bi Kosovo dobilo neka većinski albanska mjesta u Preševskoj dolini) jest upravo RS i Dodikovo stalno negiranje BiH te pozivi da bi se RS i Srbija (kao i dio Crne Gore) morali ujediniti, kao svojevrsna kompenzacija za "gubitak" većeg dijela Kosova.

No, teško da bi se tu moglo učiniti nešto svrsishodnije, osim ako iza tog prijedloga o "RS-u kao adutu Vučića oko Kosova" ne stane, recimo, i Moskva. Naime, Rusija, koja se stalno nudi za stol razgovora, pribojava se Vučićeve "kapitulacije" i priznavanja neovisnosti Kosova jer bi time i njezina uloga na Balkanu bila dodatno marginalizirana.

Osim toga, u srbijanskim se medijima pojavila vijest da Njemačka naoružava Kosovo, što se također uzima kao "argument“ da Srbija možda ne pristane na daljnji dijalog. I Vučić tvrdi kako EU ima istovjetna stajališta poput Albanaca s Kosova, a očito je pukla velika ljubav koju je on izražavao prema Angeli Merkel.

Usporedo s tim, Vučić je posjetio tenkovski bataljun u vojarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici gdje je ustvrdio kako "riječ Albanaca iz Prištine ne znači ništa, kao ni njihov potpis", iako se buni na Hotijeve riječi o prijemu Kosova u međunarodne institucije. Vučić je, pokraj tenkova, izjavio da će Srbija nastaviti s akcijom nagovaranja država da odustanu od priznanja Kosova i "bit ćemo uspješniji".

Također je najavio kupnju 20 bombardera, i to od Donalda Trumpa, ali ako "on neće", kupit će ih od Rusa. Podsjetimo da je Vučić jedan od rijetkih državnika koji već sada navija za Trumpa na predstojećim izborima, smatrajući da je on "saveznik" koji mu može pomoći oko Kosova, pa makar tako da poboljša američki vojni proračun kupnjom bombardera.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...