OVO JE DOKAZANO: Koronavirus češće pogađa gojazne osobe

Među pacijentima na odjeljenjima intenzivne njege u bolnicama za liječenje koronavirusa prevladavaju gojazne osobe, a naročito muškarci.

  • Zdravlje

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 1

"Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme s koronavirusom i među njima je više gojaznih", rekao je Derek Hil, profesor medicinske radiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu. Dosadašnje statistike s britanskih odjeljenja intenzivne njege potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenta su muškarci, a 73,4 odsto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Osim toga, kod gojaznih muškaraca uočena je manja vjerovatnoća ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje. Oko 42,4 odsto pacijenata s indeksom tjelesne težine (BMI) nižim od 30 ozdravilo je i otpušteno je kući, u poređenju sa 56,4 odsto onih s indeksom manjim od 25. I na odjeljenjima intenzivne njege u francuskim bolnicama "veoma je velik udio pacijenata sa prekomjernom tjelesnom težinom", rekao je dr. Matthew Schmidt iz pariske bolnice "Pity Salpetriere" i dodao da su tri četvrtine muškarci. 

Britanski premijer Boris Johnson iskoristio je vlastitu borbu s težinom da bi od sunarodnjaka zatražio da budu u boljoj formi i da se izbore s gojaznosti zbog koje je povećan rizik od zaraze koronavirusom.

Među nove mjere administracije da pomognu ljudima da izgube na težini spadaju zabrana televizijskih i reklama na internetu za "junk" hranu prije 9 sati, ukidanje "kupite jedan, dobijete drugi besplatno" za slične obroke te stavljanje broja kalorija na menije većih restorane.

Johnson (56), koji je oslabio skoro šest kilograma od kada se izborio s Covidom-19, ukazao je na rezultate istraživanja u kojima se ukazuje da su gojazne i osobe sa previše kilograma izloženije riziku da se zaraze koronavirusom.

Britanski premijer imao je reputaciju gurmana i u prošlosti je govorio o uživanju u vinu i kasnim obrocima s kobasicom i sirom, ali je promijenio navike i sada na posao ide biciklom.

Dok je bio na funkciji gradonačelnika Londona uveo je bicikl za javnu upotrebu.

"Uvijek sam htio da izgubim na težini i, kao mnogim ljudima, kilaža mi ide gore-dole. Međutim, od kada sam se oporavio od koronavirusa, postepeno radim na kondiciji", naglasio je Johnson.

Jonhson je izrazio nadu da kampanja neće izgledati kao neko naređenje, već jednostavan savjet Britancima da steknu kondiciju.

Prema rezultatima ankete časopisa "Javno zdravlje Engleske", više od 60 odsto odraslih Britanaca je gojazno.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...